Dieta de îngrăşare perfectă

Deşi pare neverosimil celor care se luptă cu colăceii, sunt foarte multe persoane care şi-ar dori să îşi împlinească silueta, să adauge câteva kilograme, bineînţeles exact acolo unde trebuie! Principala problemă a regimurilor de îngrăşare rămâne aspectul de menţinere a sănătăţii, întrucât grăsimea se poate tezauriza unde “vrea ea", iar pericolul major este grăsimea viscerală, mai ales depunerea ei la nivelul sistemului cardiovascular.
  • Publicat:
Dieta de îngrăşare perfectă

Deşi pare neverosimil celor care se luptă cu colăceii, sunt foarte multe persoane care şi-ar dori să îşi împlinească silueta, să adauge câteva kilograme, bineînţeles exact acolo unde trebuie!

Principala problemă a regimurilor de îngrăşare rămâne aspectul de menţinere a sănătăţii, întrucât grăsimea se poate tezauriza unde “vrea ea”, iar pericolul major este grăsimea viscerală, mai ales depunerea ei la nivelul sistemului cardiovascular.

Ca principiu, regimul de îngrăşare constă în adăugarea treptată a unui surplus caloric, preferabil din toate grupele nutriţionale atât lipide, glucide, cât şi proteine, preferabil prin mese dese. Doar una sau două mese pe zi, fie ele şi extrem de copioase, nu reprezintă o soluţie pentru cei cu metabolismul accelerat.

Vorbim în continuare despre corectarea greutăţii la persoane clinic sănătoase, asta după ce controlul medical a eliminat posibilitatea unei dereglări hormonale (la nivelul tiroidei, hipofizei) parazitoze şi alte procese infecţioase, afecţiuni digestive (boala Crohn, intoleranţe diverse) anemii, procese de natură oncologică.

La fiecare masă, se recomandă paste, pâine, orez, carne, unt şi brânzeturi, nuci, alune, dar şi dulciuri sănătoase, preferabil prăjituri cu fructe (banane, prune, struguri), fructe uscate, miere şi alte alimente interzise de obicei în regimurile de slăbire.

Multe persoane fac greşeala de a evita în această perioadă salatele şi verziturile, considerate apanajul curelor de slăbire. Salatele, deşi hipocalorice, aduc vitamine, minerale şi enzime, ce nu trebuie neglijate. La urma urmei, pentru a-i adăuga calorii, salata poate fi îmbogăţită cu nuci, brânza, feta, mozzarela, telemea rasă sau blue cheese, uleiuri sănătoase, cum ar fi cel de măsline, cu maioneză de casă. Avocado, de asemenea, este un fruct ideal pentru a da savoare unei salate sau unui sendviş, aducând şi multe calorii sănătoase. 

Esenţiale în cadrul unui regim de îngrăşare sunt somnul şi evitarea abuzurilor şi viciilor (alcool, fumat). 

Sportul şi îngrăşarea

În funcţie de bagajul genetic ori practicarea sportului în copilărie, unele grupe musculare au nevoie de mai multă muncă şi antrenament pentru a creşte în dimensiuni. Însă secretul antrenorilor în această situaţie este de a recomanda minimul necesar de serii şi repetări ale unui exerciţiu, cât mai des, şi nu neapărat într-un singur antrenament.

Sunt situaţii în care se impune antrenament cu frecvenţă ridicată al anumitor grupe musculare, chiar şi de şase ori pe săptămână. 

Bineînţeles regimul trebuie dublat de o alimentaţie corespunzătoare, care să conţină constant proteine, din alimente cum ar fi cum ar fi pieptul de pui sau carnea roşie, ouăle, brânzeturile şi lactatele, ciurpercile, soia sau shake-urile de calitate, recomandate de un specialist. 

Atenţie şi la un alt aspect: multe femei cu o parte posterioară plată consideră că grăsimea îi va acorda acel plus de feminitate şi rontunjimea sexy, însă adevărul este că muşchii sunt cei care dau forma atrăgătoare. Aşa că regimul de îngrăşare trebuie completat cu antrenamente susţinute, întrucât câteva kilograme de grăsime depuse haotic, în zona şoldurilor, subfesier sau aripioarelor nu dau decât un aspect dezagreabil acestei zone. 

Muşchii din zona fesieră însă sunt muşchi mari, ce răspund bine la antrenamente şi care se pot dezvolta prin exerciţii corecte şi susţinute, practicate cu frecvenţă crescută, ceea ce înseamnă cum spuneam, serii de exerciţii cu intensitate mică şi moderată, cu 15-20 repetări, cu întreruperi şi reluări sistematice.

Sunt situaţii în care se impune antrenamentul cu greutăţi, dacă muşchii sunt insuficient dezvoltaţi sau există o stagnare a creşterii masei musculare, mai ales că muşchii fesieri nu sunt prea activi în activităţile de zi cu zi. Din contră, la cei care petrec mult timp aşezaţi pot constata atrofierea lor. 

La personale normoponderale, antrenamentul cu greutăţi va dezvolta muşchii doriţi, dar va elimina şi grăsimea mult mai rapid şi mai eficient decât alergatul pe bandă sau alte forme populare de cardio. Însă multe femei slabe se feresc de aceste exerciţii, considerând că sunt mult prea solicitante.

Adevărul este că practicarea antrenamentului cu greutăţi orientează organismul către modelarea perfectă a siluetei şi dezvoltarea eficientă a zonelor dorite, fiind ideal pentru femeile cu orice greutate, având un singur target un corp sănătos şi o siluetă armonioasă.

Meniul unei zile de îngrăşare

Mic dejun: omletă cu şuncă (sau simplă, în ulei de cocos de exemplu), sendviş dublu cu unt, telemea şi salata iceberg, o cană cu lapte îndulcit cu miere

Gustare: salată de fructe îndulcită cu miere din banane, struguri, stafide, nuci 

Prânz: ciorbă cu zdrenţe de ou şi smântână, piept de pui sau muşchi de vită (200g) cu orez sârbesc cu unt (orez, legume diverse, ciuperci) cu salată asortată, patru felii de pâine integrală, prăjitură de casă cu fructe sau găluşte cu prune

Gustare: o felie mare de brânză (telemea, brie, caşcaval) cu două felii toast cu unt şi dulceaţă

Cina: supă cu tăiţei de casă cu 2-3 felii de pâine, peşte gras cu doi cartofi copţi şi salată, tartă cu cremă de vanilie şi fructe de pădure.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Frumuseţe fără foame? DA!
Frumuseţe fără foame? DA!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”