Dieta cu cereale integrale

Inainte de a te aseza in fata bolului tau cu cereale sau de a-ti savura cornul de dimineata, ia aminte la materia prima ce sta la baza acestor alimente asa-zis sanatose: cerealele procesate, decorticate, carora li s-a inlaturat embrionul. Ce inseamna acest lucru? La finele procedeelor tehnologice prin care sunt trecute, cerealele raman mai sarace in fibre si in nutrienti.
  • Publicat:
Dieta cu cereale integrale
Dieta cu cereale integrale

Inainte de a te aseza in fata bolului tau cu cereale sau de a-ti savura cornul de dimineata, ia aminte la materia prima ce sta la baza acestor alimente asa-zis sanatose: cerealele procesate, decorticate, carora li s-a inlaturat embrionul.

Ce inseamna acest lucru? La finele procedeelor tehnologice prin care sunt trecute, cerealele raman mai sarace in fibre si in nutrienti.

Pe langa beneficiile aduse sanatatii organismului, cerealele integrale, adica neprocesate, transforma o masa usoara intr-una satioasa, fapt deosebit de important atunci cand urmezi o dieta bazata pe numarul caloriilor.

In plus, acestea sunt bogate in antioxidanti, minerale, vitamina B, fibre, carbohidrati si contin cantitati mici de proteine si grasimi sanatoase – tot ceea ce este necesar pentru o alimentatie echilibrata. Iata cateva sugestii:

Germenii de grau

Pe langa aportul energetic de neegalat, germenii de grau reprezinta un adevarat izvor de sanatate: cresc rezistenta la stres, la efort fizic, reduc riscul de boli cardiace, sunt un leac bun pentru constipatie, intaresc sitemul imunitar si reduc nivelul colesterolului. Sursa importanta de vitamina E si B, acid folic, magneziu, potasiu, fosfor, seleniu si zinc, germenii de grau nu ar trebui sa lipseasca de la nici o masa.

Adauga-i la blaturile de prajituri, briose sau orice alte bunataturi ce trec prin cuptor. De asemenea, poti sa amesteci germeni in cerealele (integrale!) pe care le consumi cu lapte, in iaurt sau in alte creme. Si nu in ultimul rand, foloseste-i in loc de faina pentru pane-uri.

Quinoa

Denumita ”Mama tuturor cerealelor”, quinoa contine proteine complete mai multe si mai usor de digerat decat cele continute in carne, este o excelenta sursa de magneziu, fier si calciu. Consumul de quinoa este benefic pentru rinichi, auz, par, aparatul excretor, maduva osoasa, functionarea creierului, sistemul osos, inima.

Inlocuieste cerealele de dimineata cu un castron de boabe de quinoa, foloseste-le in loc de orez pentru pilafuri, inlocuieste budinca de ovaz a copilului cu budinca de quinoa, adauga la supe, fripturi, tocanite.

Meiul

Despre mei se spune ca este deosebit de util femeilor, intrucat creste feritilitatea. In plus, are o concentratie mare de vitamine, un nivel ridicat de proteine (substante ce reprezinta putin peste o zecime din continutul nutritiv al cerealei), insa, cel mai important, nu contine gluten – substanta neindicata suferinzilor de celiachie sau celor care au intoleranta la gluten sau alte alergii provocate de cereale. Si ca o completare, meiul are un gust placut astfel incat poate fi folosit in aproape orice tip de preparate.

Poti sa folosesti meiul in loc de orez, adaugat in supe, salate sau in pane-uri. De asemenea, deserturile sunt mai delicioase si mai hranitoare daca adaugi in reteta sau presari pur si simplu fulgi sau tarate pe deasupra.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nu elimina grasimile din alimentatie
Nu elimina grasimile din alimentatie
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”