Cum să accelerezi arderea grăsimilor!

A trecut demult vremea dietelor, căci ai observat şi tu că indiferent cât te-ai abţine de la ciocolată şi oricât de tare ai respecta programul unui regim sau altul, kilogramele sunt încăpăţânate şi au nevoie de mai mult decât o dietă drastică pentru a dispărea.
  • Publicat:
Cum să accelerezi arderea grăsimilor!

Vremea dietelor a trecut, căci ai observat şi tu că, indiferent cât te-ai abţine de la ciocolată şi oricât de tare ai respecta programul unui regim sau altul, kilogramele sunt încăpăţânate şi au nevoie de mai mult decât o dietă drastică pentru a dispărea.

Alimentele care ard grăsimi şi metabolismul uman sunt elemente care nu au fost încă pe deplin înţelese nici chiar de către oamenii de ştiinţă, aşa că totul rămâne sub forma unei ipoteze, dar care, de-a lungul timpului, pare să dea mai multe roade decât un regim.

Anumite alimente şi obiceiuri alimentare pot fi folosite pentru accelerarea arderii grăsimilor fie direct – prin inducerea topirii surplusului de grăsimi din organism, fie indirect – prin reglarea ratei de utilizare a energiei de către organism. Proteinele, de exemplu, cresc în mod semnificativ rata metabolismului (ritmul de utilizare a „combustibilului” extras din hrană), producând căldură şi arzând mai multe calorii pentru a fi asimilate de organism decât se obţin în urma asimilării lor.

Anumite surse de carbohidraţi (adică cele cu cel mai mic efect asupra conţinutului de zahăr din sânge) ne ajută, mai degrabă, să consumăm hrana pe care o ingerăm, decât să o depozităm sub formă de grăsime.

În funcţie de natura lor, grăsimile din alimentaţia noastră intervin – fie benefic, fie dimpotrivă – în modul în care organismul răspunde la insulină, un hormon produs de pancreas. Insulina contolează atât conţinutul de grăsimi din celulele noastre, cât şi concentraţia de zahăr din sânge. Cromul şi iodul, două minerale vitale, influenţează, de asemenea, insulina şi alţi hormoni implicaţi în apariţia obezităţii.

Efectul termogenic al proteinelor

În timp ce 1g de grăsime produce circa 9 calorii, 1 g de carbohidraţi produce cam 4 calorii. Aceasta explică de ce majoritatea curelor de slăbire implică scăderea consumului de grăsimi. Totuşi, chiar dacă aceeaşi cantitate de grăsime produce de peste 2 ori mai multă energie decât celelalte grupe de alimente, proteinele conţin un factor cu efect termogenic (sau „acţiune dinamică specifică”), prin care arde calorii şi consumă depozitele de grăsime.

Prin simpla acţiune de a mânca ardem calorii, deoarece orice aliment necesită energie pentru a fi mestecat, transportat, digera şi absorbit din stomac şi intestinul gros, pentru modificările chimie din fluxul sanguin, din ficat şi aşa mai departe.

Dar, în timp ce grăsimea are un efect termogenic de numai 0-3% şi carbohidraţii de 5-10%, efectul termogenic al proteinelor este de 20-30% din valoarea sa calorifică.

Alimente cu calorii negative

Alimentele cu calorii negative consumă mai multe calorii pentru a fi descompuse, digerate şi asimilate decât produc.

Diferenţa este compensată prin arderea grăsimilor din corp. De exemplu, o porţie de panişpan cu fructe furnizează 150 calorii, din care 100 sunt utilizate pentru digestia şi absorbţia prăjiturii, lăsând 250 care se adaugă la aportul zilnic de calorii. Totuşi, o porţie de varză de Bruxelles aduce 50 de calorii, dar sunt necesare 75 de calorii pentru a o digera, adică se consumă 25 de calorii din rezerva de grăsimi a organismului,

Cercetătorii afirmă că dacă vei consuma în principal alimente cu calorii negative, vei slăbi de trei ori mai repede decât dacă ai ţine un regim strict, greutatea scăzându-ţi cu aproximativ 0.5 kg pe zi.

Sursa: „Alimente care ard grăsimi”, Dr. Caroline M. Shreeve

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Reguli anti-burtă pentru bărbaţi!
Reguli anti-burtă pentru bărbaţi!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”