Competiţiile sportive şi importanţa antrenorului personal

Maria Banu este unul dintre cei mai pasionaţi oameni pe care i-am cunoscut: participă la competiţii sportive, este implicată în organizarea maratoanelor şi triatloanelor, lucrează în domeniul nutriţiei sănătoase şi a făcut din alimentaţia corectă şi sportul practicat regulat obiceiuri de la care nu se abate niciodată. Cu alte cuvinte, Maria demonstrează că viaţa echilibrată nu este ceva imposibil de atins în vremuri în care trăim totul la maximum şi ne plângem că nu avem timp. Am stat de vorbă despre sport, dietă şi tot ceea ce o ajută să fie mereu în formă.
  • Publicat:
Cuprins
  1. A lucra sau a nu lucra cu un antrenor?
  2. Nu aş putea să spun DA sau NU pentru că această alegere este strict legată de tiparul motivaţional al fiecărei persoane. Sunt persoane care au încredere şi apelează la experţi atunci când încep un proiect şi persoane care vor să descopere singure cea mai eficientă metoda şi le este  greu să aibă încredere în alţii.
  3. Despre experienţa participării la competiţii
  4. Aşa cum spuneam sunt o persoană care functionează pe urmărirea şi atingerea unui obiectiv. Competiţiile sunt pentru mine scopul final…. mă motiveaza să mă antrenez mai mult şi mai cu spor şi mi-au disciplinat mult viaţa. Cred ca a fost modul meu de auto-disciplinare pentru că mă trezeam adesea în mijlocul unui stil de viaţă prea haotic. Au fost şi un refugiu, într-un moment al vieţii în care am avut nevoia să îmi regăsesc încrederea în mine. Faptul că am reuşit ca de la 1 km să alerg 10km în mai puţin de un an şi chiar să câştig premii la competiţii de alergare, m-a ajutat enorm în ceea ce priveşte încrederea în mine. Când particip la competiţii sunt de fapt într-o permanentă competiţie cu mine. Nu pot să zic că lupt neapărat pentru podium, ci lupt să scot timpi din ce în ce mai buni.
  5. Ce faci dacă te îngraşi?
  6. Plângi:))) Glumesc, dacă se întâmplă să pui 1-2 kg în plus, şi să fim serioşi se întâmplă uneori, trebuie în primul rând să nu te panichezi şi să nu începi o cură de slăbire şoc (pentru că vei înrăutăţi lucrurile), ci pur şi simplu să reiei în mod natural obiceiurile sănătoase la care ai renunţat. Organismul este ca un calculator, funcţionează aşa cum îl programezi. Daca îl programezi să primească mâncare la ore fixe şi îi oferi nutrienţii necesari el nu va mai stoca grăsimi. De asemenea, alimentaţia este importantă, nu ne mai permitem excepţii culinare (pe care poate le aveam din când în când înainte să ne îngrăşăm), renunţăm la sare şi la dulciuri şi bem minim 2 L de apă pe zi.

Maria Banu este unul dintre cei mai pasionaţi oameni pe care i-am cunoscut: participă la competiţii sportive, este implicată în organizarea maratoanelor şi triatloanelor, lucrează în domeniul nutriţiei sănătoase şi a făcut din alimentaţia corectă şi sportul practicat regulat obiceiuri de la care nu se abate niciodată. Cu alte cuvinte, Maria demonstrează că viaţa echilibrată nu este ceva imposibil de atins în vremuri în care trăim totul la maximum şi ne plângem că nu avem timp. Am stat de vorbă despre sport, dietă şi tot ceea ce o ajută să fie mereu în formă.

 

A lucra sau a nu lucra cu un antrenor?

Nu aş putea să spun DA sau NU pentru că această alegere este strict legată de tiparul motivaţional al fiecărei persoane. Sunt persoane care au încredere şi apelează la experţi atunci când încep un proiect şi persoane care vor să descopere singure cea mai eficientă metoda şi le este  greu să aibă încredere în alţii.

Cei din urmă probabil vor lucra mai eficient pe cont propriu, creându-şi singuri un program de antrenament şi nu vor avea încredere deplină într-un antrenor. Aceste persoane pot avea nevoie de un antrenor personal  la început pentru a le da câteva direcţii de început, iar după preferă să continue singuri şi să îşi creeze singuri un program de antrenament.

Cealaltă categorie, lucrezează mai eficient cu un antrenor personal, împreună cu care îşi setează obiective realiste şi planuri de acţiune concrete şi care este alături de ei şi îi motivează pe parcursul antrenamentului.

Pot spune că pe mine antrenorul m-a ajutat foarte mult când m-am apucat serios de sport, pentru că m-a învăţat principiile esenţiale de antrenament, mi-a explicat care sunt cele mai eficiente programe pentru mine şi ce trebuie să mănânc în funcţie de obiectivele pe care le aveam. Faptul că mă monitoriza constant mă făcea să fiu mult mai disciplinată. Acum când deja am inceput să mă cunosc mai bine şi am citit destul de mult despre nutriţie şi sport îmi este mai comod să îmi creez singură programele de antrenament şi îmi place să combin mai multe tipuri de mişcare (fitness, aerobic, alergare, înot). Pentru următorul an am nişte obiective destul de curajoase şi mă gândesc să apelez o perioadă din nou la un antrenor, dar voi vedea…

Ca şi recomandare pentru cei care sunt la început de drum în ale sportului- un antrenor vă va facilita cu mult acest drum, însă este important să găsiţi un antrenor cu care sunteţi compatibili, în care aveţi încredere şi care simţiţi că vă poate disciplina şi motiva 🙂

Despre experienţa participării la competiţii

Aşa cum spuneam sunt o persoană care functionează pe urmărirea şi atingerea unui obiectiv. Competiţiile sunt pentru mine scopul final…. mă motiveaza să mă antrenez mai mult şi mai cu spor şi mi-au disciplinat mult viaţa. Cred ca a fost modul meu de auto-disciplinare pentru că mă trezeam adesea în mijlocul unui stil de viaţă prea haotic. Au fost şi un refugiu, într-un moment al vieţii în care am avut nevoia să îmi regăsesc încrederea în mine. Faptul că am reuşit ca de la 1 km să alerg 10km în mai puţin de un an şi chiar să câştig premii la competiţii de alergare, m-a ajutat enorm în ceea ce priveşte încrederea în mine. Când particip la competiţii sunt de fapt într-o permanentă competiţie cu mine. Nu pot să zic că lupt neapărat pentru podium, ci lupt să scot timpi din ce în ce mai buni.

Cu ajutorul competiţiilor mi-am depăşit teama de înfrângere şi dorinta de a renunţa... La început în curse, doar când mă gândeam la ce distanţă mai am de parcurs până la finnish, mă panicam şi îmi spuneam că eu nu pot alerga atât şi că mai bine renunţ… Faptul ca nu am renunţat şi am continuat m-a ajutat să îmi depăşesc aceste credinţe limitative.

Am norocul să fiu şi direct implicată în organizarea unor competiţii sportive importante la nivel românesc şi european, cum ar fi Tri Challenge Mamaia care a avut anul acesta şi Etapa din cupa Europeană şi Triatlonul  Herbalife Brasov la care am lucrat  împreună cu cei de la Smart Atletic. Am avut ocazia să fac parte şi din organizarea competiţiei  IronMan Gdynia 70.3 din Polonia, o experienţă care mi-a schimbat viaţa! Când vezi atâta pasiune, entuziasm şi dorinţa de auto-depăşire în aceste competiţii este imposibil să nu te simţi şi tu motivat şi să nu îţi doreşti să fii acolo printre participanţi! La anul vreau să fiu şi eu la start-ul Iron Man-ului aşa că în curând o să încep antrenamentele!

Ce faci dacă te îngraşi?

Plângi:))) Glumesc, dacă se întâmplă să pui 1-2 kg în plus, şi să fim serioşi se întâmplă uneori, trebuie în primul rând să nu te panichezi şi să nu începi o cură de slăbire şoc (pentru că vei înrăutăţi lucrurile), ci pur şi simplu să reiei în mod natural obiceiurile sănătoase la care ai renunţat. Organismul este ca un calculator, funcţionează aşa cum îl programezi. Daca îl programezi să primească mâncare la ore fixe şi îi oferi nutrienţii necesari el nu va mai stoca grăsimi. De asemenea, alimentaţia este importantă, nu ne mai permitem excepţii culinare (pe care poate le aveam din când în când înainte să ne îngrăşăm), renunţăm la sare şi la dulciuri şi bem minim 2 L de apă pe zi.

Este important să reluăm activitatea sportivă şi să ne axăm pe sporturi de tip cardio pentru că acestea ne ajută să ardem grăsimile.  Dacă respectăm aceste principiile de alimentaţie sănătoasă (repet nu diete drastice şi în niciun caz înfometare) şi facem mai mult sport, cu siguranţă că vom scăpa de kilogramele în plus şi vom reven în formă într-un mod sănătos şi cu rezultate de durată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pericolul din cartofi prăjiţi şi toast
Pericolul din cartofi prăjiţi şi toast
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”