Ar trebui sa incep tratamentul cu anticonceptionale?
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Buna ziua! Faptul ca ovarele sunt micropolichistice, asa cum vi s-a spus la echografia transvaginala,... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Carnea de porc este bogată în vitamine şi minerale. Ce beneficii are pentru organism şi cât contează să fie românească

Carnea de porc este, de departe, alimentul preferat de români. Aceasta are un conţinut bogat în proteine, dar este  o carne ,,grea’’ , cu metabolizare lentă. De asemenea, este bogată în vitamine şi minerale, cum ar fi: fier, magneziu, fosfor, potasiu şi zinc, precum şi o serie de vitamine din grupa B, B6, B12, acid nicotinic, tiamină, riboflavină.

,,Carnea rămâne o sursă de proteine de origine animală, saţioasă şi cu gust bun. Din păcate, noi mâncăm mai mult după gust şi mai puţin după necesarul zilnic de nutrienţi. Carnea de porc conţine atât grăsimi saturate, cât şi nesaturate, muşchiul fiind încadrat în carne slabă, iar ceafa şi coastele în carne grasă.

Carnea de porc poate reprezenta pentru organism şi o sursă bună de fier. ,,O recomand pacienţilor, cu măsură, în cazul anemiei feriprive, adică lipsei de fier. O porţie de 100 g de carne de porc oferă aproximativ un sfert din necesarul zilnic de fier'', spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

Persoanele care exclud din dietă carnea, de orice tip, se confruntă cu deficienţa de zinc. Fierul, zincul şi vitamina D, pe care carnea roşie le conţine, sunt absorbite mai eficient de către organism, spre deosebire de alte alimente. 

Carnea de porc, bună şi pentru imunitatea organismului, dar şi pentru memorie

''Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de proteine, având efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale. Prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali, carnea de porc asigură o mai bună imunitate a organismului.

Copiii şi tinerii pot consuma fără grijă carne de porc, dar cu moderaţie. E de preferat să optaţi pentru porc crescut în mod natural, nu pentru cel de crescătorie. Carnea animalelor crescute forţat produce dereglări la nivel hormonal, imunitar şi de creştere. Totodată, prelucrarea şi procesarea este bine să fie una tradiţională, adică fum sau fierbere'', adaugă nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

 INS arată că cel mai consumat tip de carne din România este cea de porc, care acoperă aproape jumătate din consumul total de carne, fiind urmat de cea de pasăre, cu un consum de 15-20 kg anual şi de vită, categorie care reprezintă doar 10% din total.

Primul program pentru carne 100% românească

Reprezentanţii Kaufland inaugurează o premieră înainte de sărbători. Vor separa la raft carnea autohtonă de cea de import, iar asta pentru a veni în sprijinul producătorilor autohtoni, dar şi pentru a promova hrana sănătoasă. Primul program pentru carnea de porc 100% românească, ,,Raftul meu’’, a fost demarat în colaborare cu Coperativa Agricolă Ţara mea, Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor şi Ministerul Agriculturii.

''Puiul proaspăt este românesc în proporţie de 100%. Problema este reprezentată doar de carnea de porc, unde 60% este import, 40% producţie naturală, din cauza asta am şi demarat acest proiect, pentru că porcul rămâne produsul preferat, în materie de carne, al romanilor’’,  spune Valer Hancaş, manager Corporate Affairs şi Comunicare Kaufland România, pentru CSID.

Dacă până acum 60% din carne provenea din alte ţări, Kaufland vrea să schimbe această statistică şi vine alături de fermierii români. ,,Vom mai cumpăra din Europa doar atunci când vom epuiza capacitatea din Româniaţ’’, promit reprezentanţii Kaufland, care îşi doresc să susţină producţia autohtonă şi implicit fermierii mici şi mijloci.  În România se produceau în anul 1989 circa 15 milioane de porci. De atunci, producţia internă a scăzut semnificativ, ajungând în anul 2000 la numai 800.000 porci pe an, iar în prezent la 4. 460.000.

 ''Vrem să creştem accesul la carnea de porc românească. Cooperativa a adunat peste 100 de fermieri care se ocupă de creştera porcinelor pentru a face posibil acest program. După tăiere, carnea proaspăta va ajunge pe rafturile Kaufland în întreaga reţea. Ne propunem să ajungem la peste 300.000 de porci livraţi pe an, până în 2020.

Am demarat propiectul şi astăzi livrăm peste 400 de porci pe zi, urmând să dublăm această cantitate până la finalul anului şi să ajungem la 800 de porci pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ 150- 160.000 de kg pe săptămână, adică 8500 de tone pe an. La finalul anului 2018 vom ajunge la peste 180.000 de porci pe an, iar la finalul 2019 vrem să depăşim 250.000’’, adaugă Valer Hancaş.

''Recomand consumul de carne de porc din rasa Mangaliţa sau ,,Porcul Somon’’, care au un procent de acizi graşi nesaturaţi de aproximativ 70%, conţin acizi graşi de tip omega 3,6 şi 9 şi au un conţinut redus de apă. În România sunt prezente şi alte rase de grăsime şi de carne, dar nu atât de eficiente precum Mangaliţa. În general, este şi foarte gustoasă’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

Carnea de porc, moduri de preparare

  • Rotisor, grătar sau cuptor, fără grăsimi vegetale, cum ar fi uleiul.
  • Cantităţile trebuie să fie moderate, 150 g de greme (porţie), de 2-3/săptămână, în funcţie de sex, vârstă şi activitatea fizică.
  • Cele mai bune combinaţii sunt cu fasole verde păstăi, legume la grătar, abur, murături în saramură.
  • Nu folosim, în combinaţie cu carnea de porc, cartofii, pâinea sau orezul, întrucât îngreunăm digestia.
  • Şoricul trebuie curăţat bine de grăsime şi consumat cu sare şi mujdei de usturoi, ca atare, sau fiert în zeama de varză.
  • Combinaţiile greşite duc la creşterea în greutate şi la un metabolism lent. Acestea sunt: sarmale din carne de porc cu orez, pomana porcului cu mămăligă.
  • Putem consuma carne de porc cu moderaţie în perioada sărbătorilor, dar fără să asociem şi alcoolul. În ficat, alcoolul şi grasimile sunt metabolizate de aceeaşi enzimă, iar consumul asociat la aceeaşi masă duce la ficatul gras sau steatoza hepatică.


Exclusiv Online - 27.11.2017
Taguri: carne, porc, vitamine
Citește pe one.ro
Spectaculos! Cum arată Gaviota din telenovela „Cafea cu parfum de femeie”, la 52 de ani Spectaculos! Cum arată Gaviota din telenovela „Cafea cu parfum de femeie”,...
Fostul soţ al Ralucăi Moianu, Marius Ancuţa, a murit Fostul soţ al Ralucăi Moianu, Marius Ancuţa, a murit
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

Racii au o perioadă favorabilă pentru a face schimbări în viaţa lor, deoarece astrele sunt de partea lor. Chiar dacă oboseala acumulată până acum îşi poate spune cuvântul, cu puţină atenţie...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
Una dintre cele mai mari companii de modă din lume A ARS produse de milioane de euro! Motivul e incredibil Una dintre cele mai mari companii de modă...
Motivul real pentru care Meghan Markle a...
Cum a câştigat Kim Kardashian 5 milioane...
Zf.ro
Final de eră la Telekom. Anunţul care ZGUDUIE piaţa. După 17 ani... Final de eră la Telekom. Anunţul care...
BREAKING NEWS: Dragnea şi Tăriceanu discută...
DEZASTRU pe piaţa muncii: Cel mai MARE...
BusinessMagazin.ro
Povestea tristă a unui tânăr care a mers 32 de kilometri pe jos că să nu întârzie la locul de muncă în prima zi. Reacţia şefului a fost una la care nimeni nu se aştepta Povestea tristă a unui tânăr care a mers...
Descopera.ro
Cel mai mare EXPERIMENT sexual. Pare incredibil, dar 500.000 de tinere şi-au dorit să participe la el. REZULTATUL a fost incendiar Cel mai mare EXPERIMENT sexual. Pare incredibil,...
A vrut să îi demonstreze că este cel...
ÎMPĂRĂTEASA care a făcut istorie şi...
Mediafax.ro
MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump sugerează că Rusia a sistat acţiunile contra SUA / Liderul de la Casa Albă susţine că este dur faţă de Moscova MONITORUL APĂRĂRII | Donald Trump sugerează...
BREAKING: Trump avertizează că dacă NATO...
Propunere istorică: CETĂŢENIE EUROPEANĂ...
Gandul.info
Singura cladire mai curată şi mai uscată e CASA PRIVILEGIILOR, că e pe deal. Până n-o veni timpul să mutam Palatul pe şine, cum făcea Cizmarul cu bisericile şi să-l depunem, împreună cu Primăriile, pe fundul Lacului Morii. Mihai Găinuşă se întreabă ce e mai importantă, infrastructura sau reglementarea abuzului în serviciu? Singura cladire mai curată şi mai uscată...
Liviu Dragnea A SEMNAT cel puţin un protocol...
Israelul este definit ca statul naţiune...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
FOTO & VIDEO | Simona Halep aşa cum nu mai văzut-o până acum. Liderul mondial joacă într-o nouă reclamă şi postura e una inedită FOTO & VIDEO | Simona Halep aşa cum nu...
DOLIU în România | A MURIT una dintre...
O nouă construcţie de milioane de euro...
ApropoTv.ro
Monica Tatoiu, înşelată chiar în noaptea nunţii: "Cu amanta în vestiar" Monica Tatoiu, înşelată chiar în noaptea...
Sânziana Buruiană, nedespărţită de...
Cum a reuşit Sanda Ladoşi să slăbească...
Go4it.ro
Cineva a reuşit să spargă ecranul lui GALAXY NOTE9 înainte de lansarea oficială Cineva a reuşit să spargă ecranul lui...
ProMotor.ro
MAŞINĂ NOUA sau SECOND HAND? Uite cum să faci alegerea corectă pentru tine! MAŞINĂ NOUA sau SECOND HAND? Uite cum...
BREAKING NEWS! Ministrul Finanţelor a făcut...
Care este SECRETUL ACESTUI SEMN DE PE MAŞINI....
ULTIMA ORĂ
Salvarea din peştera din Thailanda: Ce au povestit cei 12 copii despre MIRACOLUL de la găsirea lor şi DRAMA trăită în subteran | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.