Beneficiile năutului şi minunea numită Humus!

Năutul îşi are originea în Orientul Mijlociu, regiunea din lume unde se găsesc cele mai variate culturi de alimente, dar care încă se bazează în principal pe această legumă plină de proteine. Apărut ca aliment de consum acum aproximativ 7000 de ani, cultivându-se prima dată în jurul anilor 3000 î.Hr, în Bazinul Mării Mediterane şi răspândit apoi în India şi Etiopia. În general, boabele de năut sunt disponibile gata fierte, în recipiente preambalate, sau uscate, în pachete mai mari. La fel ca la orice produs pe care îl cumperi, asigură-te, înainte de a le achiziţiona, că sunt ambalate perfect ermetic şi, astfel, că sunt proaspete.
  • Publicat:
Beneficiile năutului şi minunea numită Humus!

Năutul îşi are originea în Orientul Mijlociu, regiune din lume unde se găsesc cele mai variate culturi de alimente, dar care încă se bazează în principal pe această legumă plină de proteine. Apărut ca aliment de consum acum aproximativ 7000 de ani, cultivându-se prima dată în jurul anilor 3000 î.Hr, în Bazinul Mării Mediterane şi răspândit apoi în India şi Etiopia.

În general, boabele de năut sunt disponibile în recipiente preambalate gata fierte, sau în pachete mai mari, uscate. La fel ca la orice produs pe care îl cumperi, asigură-te, înainte de a le achiziţiona, că sunt ambalate perfect ermetic şi, astfel, că sunt proaspete.

Năutul – beneficii

Năutul este o sursă excelentă de fibre, vitamine B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum:  fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc. Extrem de gustos şi cu un conţinut bogat de proteine, năutul poate înlocui cu succes carnea. De asemenea, are numeroase proprietăţi „minune”, cum ar fi controlul poftei de mâncare.

Poţi folosi boabele de năut fie în salate, fie sub forma unor preparate cum ar fi: humus (piure de năut), falafel (piure de năut prăjit) sau cuşcuş (cu boabe întregi de năut). Dacă nu sunt deja preparate, boabele de năut trebuie lăsate la înmuiat (în apă) timp de 12 ore. Apoi se scurg şi se usucă bine, după care poţi începe să le pregăteşti la foc mic.

Cea mai populară mâncare preparată din năut este preferata mea, humusul! Popular din Orientul Mijlociu, humusul este în general realizat uşor, din doar câteva ingrediente simple şi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline în cantităţi mici, usturoiul tocat, sucul de lămâie sau pasta de susan. Amestecate, aceste ingrediente fac din humus un aliment delicios şi cu puţine calorii, ideal în orice dietă!

De asemenea, dacă vrei să reduci şi mai mult caloriile (deja puţine) din acest deliciu, poţi înlocui uleiul de măsline cu iaurt simplu scăzut în grăsime, sau poţi să înlocuieşti lipia (cu care se consumă în mod normal) cu legume proaspete, crude.

Reţete de humus delicioase şi uşor de preparat!

Humus clasic: 1 bol de năut + 1/3 bol pastă de susan + 2 linguri de ulei de măsline + 2 linguri de suc de lămâie + 1 căţel de usturoi

Humus grecesc: 1 bol de năut + ½ cană de brânză feta măcinată + câteva frunze de spanac + 1 linguriţă de chimion

Humus picant: 1 bol de fasole neagră + 1 ardei iute + 2 linguri de suc de lime + câteva frunze de coriandru + 1 linguriţă de chimion

Humus pesto: 1 bol de năut + 1/3 pastă de susan + 2 linguri de sos pesto + 2 linguri de suc de lămâie + 1 linguriţă de parmezan dat pe răzătoare

Guaca – humus: 1 bol de năut + 1 avocado + 1 ardei iute verde + câteva frunze de coriandru + 2 linguri de suc de lime

Humus italian: 1 bol de năut + câteva roşii tocate + 2 linguri de ulei de măsline + 2 linguri de suc de lămâie + 1 lingură de oregano uscat

Humus cu ierburi verzi: 1 bol de năut + busuioc + părunjel + tarhon + 2 linguri de ulei de măsline

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Acneea se vindecă şi prin alimentaţie!
Acneea se vindecă şi prin alimentaţie!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”