Beneficiile corcoduşelor pentru organismul nostru. Cum ajută sistemul nervos

Corcoduşele fac parte din familia prunelor şi sunt fructe cu rol important în buna funcţionare a creierului, deoarece fosoforul şi magneziul din compoziţia lor îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare. Pot fi consumate în diferite moduri, crude, în compoturi sau la acrirea diferitelor preparate, chiar la producerea de băuturilor alcoolice, cum ar fi ţuica.
  • Publicat:
Beneficiile corcoduşelor pentru organismul nostru. Cum ajută sistemul nervos

Corcoduşele ne amintesc de copilărie, de vacanţele în curtea bunicilor, de ciorba acrită şi servită rece. Doar simpla rostire a cuvântului ne duce cu gândul departe, la acea perioada frumoasă din viaţa fiecaruia dintre noi.

Corcoduşele  fac parte din familia prunelor şi sunt  fructe cu rol important în buna funcţionare a creierului, deoarece fosoforul şi magneziul din compoziţia lor îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare. Pot fi consumate în diferite moduri, crude, în compoturi sau la acrirea diferitelor preparate, chiar la producerea băuturilor alcoolice, cum ar fi ţuica.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID cum ne pot ajuta corcoduşele sănătatea, căror afecţiuni sunt destinate şi când trebuie consumate.

Recomand consumul de corcoduşe deoarece sunt bogate în vitamine din grupul B, C şi minerale, precum potasiu, fier, magneziu, calciu şi conţin o cantitate mare de acid citric.

Ideale în curele de slăbire

În cazul celor care doresc să scadă în greutate, corcoduşele sunt o alegere, asta pentru că au un conţinut important de apă, o încărcătură calorică scazută şi un efect revigorant şi tonic, mai ales atunci când sunt consumate în stare proaspată, când acţiunea antioxidantă şi antiinflamatorie este cea mai puternică.

Un pahar din acest suc natural de corcoduşe, băut înainte de masă, determină o stare de saţietate precoce şi accelerează procesul de ardere a grăsimilor.

Corcoduşele ţin cancerul la distanţă şi întăresc sistemul imunitar

Corcoduşele galbene sunt bogate în beta- caroten, antioxidant cu efect împotriva radicalilor liberi, zeaxantină şi flavonoizi, cu rol hipocolesteroleminat şi antihipertensiv.

Corcoduşele roşii (coapte) conţin licopen, nutrient cu rol în prevenirea bolilor canceroase, quercetină, cu proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii, şi acid elagic. 

Corcodusele cu nuanţe de roşu închis şi mov au un conţinut bogat de resveratrol, un antioxidant mult mai puternic decât beta-carotenul, cu proprietăţi antiageing şi de prevenţie a bolilor cardiovasculare.

Cu un aport generos de vitamina C şi fier, corcoduşele pot preveni şi trata anemiile, precum şi stările de oboseală şi epuizare. De asemenea, întăresc sistemul imunitar. Pot face minuni şi pentru răni. Compresele îmbibate în sucul proaspăt al acestor fructe se aplică pe acestea timp de câteva minute.

Dacă vrei să îţi detoxifici organismul, nu uita de corcoduşe, îţi pot curăţa organismul de toxine. 

Interzise în afecţiunile gastrice

Nu recomand consumul de corcoduşe pacienţilor cu patologie digestivă de tip ulcer gastric, ulcer duodenal sau hiperaciditate gastrică, deoarece sunt bogate în acid citric şi pot agrava simptomatologia.

Corcoduşele sunt un simbol al copiăriei şi le putem introduce în alimentaţie în diverse preparate datorită conţinutului nutriţional sanogen, dar cu precauţie în caz de afecţiuni gastrice.

Chiar şi sâmburii  sunt buni pentru calmare şi relaxare.  De aceea, putem arde câţiva în camera unde dormin, cel puţin asta susţin cercetătorii.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”