Băuturi naturale care te energizează pe loc!

Dacă citeşti aceste rânduri la ora prânzului, când deja ai servit pachetul cu mâncare făcut cu grijă de cu seară, e foarte probabil să dai buzna la aparatul de cafea pentru o doză-şoc de cafeină sau, şi mai rău, la magazinul din colţ pentru o băutură energizantă. Deşi energizantele promit o revigorare instant a energiei şi agilităţii mentale, acestea au efect doar pe termen de 1-2 ore, după care te vei simţi mult mai obosit şi, mai grav, cu simptome precum anxietate, aritmii cardiace sau insomnie. Să vedem în continuare care sunt alternativele sănătoase şi naturale la aceste băuturi energizante.
  • Publicat:
Băuturi naturale care te energizează pe loc!

Dacă citeşti aceste rânduri la ora prânzului, când deja ai servit pachetul cu mâncare făcut cu grijă de cu seară, e foarte probabil să dai buzna la aparatul de cafea pentru o doză-şoc de cafeină sau, şi mai rău, la magazinul din colţ pentru o băutură energizantă. Înainte de a face asta, opreşte-te 3 minute şi citeşte următoarele rânduri. Îţi garantez că la sfârşit îmi vei mulţumi!

O doză de energizant conţine aproximativ 50 de grame de zahăr, cafeaua de la tonomat numai cafea naturală nu e…prin urmare, nu mai bine alegi un ceai din plante, un smoothie delicios sau banala apă? Deşi energizantele promit o revigorare instant a energiei şi agilităţii mentale, acestea au efect doar pe termen scurt  de 1-2 ore, după care te vei simţi mult mai obosit şi, mai grav, cu simptome  precum anxietate, aritmii cardiace sau insomnie.

Să vedem în continuare care sunt alternativele sănătoase şi naturale la aceste băuturi energizante.

Sucuri verzi – legumele cu frunze închise la culoare, cum este spanacul, varza kale sau pătrunjelul sunt perfecte pentru a pune corpul şi mintea în priză. Împreună cu o mână de cereale şi cu ajutorul nutrienţilor şi vitaminelor din plantele mai sus amintite, vei avea parte de un boost neaşteptat de energie să îţi duci la bun sfârşit sarcinile de la job, dar şi să ajungi fresh acasă după o zi lungă de muncă.

Shake-uri proteice – adeseori, lipsa de proteine este cauza oboselii de după-amiază. Soluţia: o băutură săţioasă, cu carbohidraţi sănătoşi.  Avantajele unui shake proteic sunt mult mai mari faţă de o masă solidă atunci când eşti pe fugă sau când nu poţi pleca de la birou.

Ce trebuie să conţină un astfel de shake proteic? Ne spune Şerban Blebea, antrenor personal şi specialist CSID.

În primul rând, este nevoie de o sursă de proteină cu asimilare rapidă: proteina din albuşul de ou reprezintă standardul la care se raportează toate celelalte surse de proteină datorită valorii biologice ridicate. Se asimilează şi ajunge mai repede acolo unde corpul tău are nevoie. Cum poţi să recunoşti albumina? După spuma consistentă pe care o face atunci când este amestecată viguros.
Apoi, este necesară prezenţa carbohidraţilor  cu indice glicemic scăzut: fructele sunt excelente la acest capitol, iar bananele reprezintă alegerea perfectă. Cuprind 3 tipuri de zaharuri printre care şi fructoza, se asimilează rapid şi oferă energie pe o perioadă mai lungă de timp.
În continuare, shake-ul energizant are nevoie de fibre: pentru că este vorba de un shake proteic, îţi recomand să alegi fibrele solubile pe care poţi să le găseşti în orice magazin naturist.
Nu în ultimul rând, laptele este de preferat în detrimentul apei, deoarece conţine caseină, o sursă de proteine cu absorbţie lentă.

Un shake bine făcut se cunoaşte de dimineaţă! Alege să fii pregătit în cazul în care trebuie să sari peste una din mese în timpul zilei. Ai nevoie doar de un blender (sau un mixer), un shaker, 3 ouă de găină organice, o banană, fibre solubile şi 400 ml de lapte ca să prepari un shake nutritiv şi gustos. Iată cum se prepară:

1. Taie banana în rondele şi zdrobeşte cu ajutorul blenderului
2. Separă albuşurile de ou şi amestecă-le cu banana în paharul blenderului
3. Pune fibrele solubile (precum cele din fulgii de orz sau ovăz) peste amestec şi completează cu lapte până paharul este aproape plin
4. Mixează conţinutul şi toarnă-l în shaker pentru a fi uşor de transportat
5. Dacă ai posibilitatea, păstrează shake-ul în frigider până ajungi să îl consumi

Apă – este cel mai indicat lichid energizant de pe pământ, susţin la unison nutriţioniştii. Oboseala fizică şi mentală specifică orelor amiezii este cauzată în mare parte de deshidratare, care scade randamentul metabolismului şi te face să fii moleşit, fără pic de energie. În concluzie, încearcă să bei mai multă apă, cel puţin 8 pahare pe zi.
Truc: adaugă câteva felii de lămâie sau portocală în paharul cu apă pentru a da mai mult gust (vezi şi alte trucuri)– pe lângă hidratare, corpul tău va primi şi o cantitate importantă de vitamina C, iar acest proces va duce la o energizare instant a organismului.

Ceai verde – conţine cofeină în cantităţi moderate, spre deosebire de cafea, care are niveluri crescute şi poate cauza hipertensiune sau insomnie, şi ajută la creşterea nivelului de energie pe termen lung. De aceea, este indicat să bei dimineaţa o ceaşcă de ceai verde în loc de o cafea, deoarece te va ţine “pe linia de plutire” până seara târziu. De asemenea, ceaiul verde alungă pofta de mâncare, fiind perfect în curele de slăbire, şi datorită antioxidanţilor din compoziţie ajută la prevenirea multor afecţiuni grave, cum este diabetul, accidentul vascular cerebral şi chiar  cancerul.

Desigur, recomandarea principală rămâne însă odihna potrivită, 7-8 ore de somn pe noapte, şi un regim alimentar echilibrat, cu 3 mese principale pe zi plus gustări sănătoase, care îţi vor da suficientă energie pentru o zi întreagă şi te vor feri de problemele cu greutatea, de stres şi de îmbătrânirea prematură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”