Ajutor! Vreau sa ma ingras!

Este deosebit de important sa incepi sa mananci regulat, de 5 ori pe zi.
  • Publicat:
Ajutor! Vreau sa ma ingras!
Ajutor! Vreau sa ma ingras!

Vreau sa slabesc, nu mai incap in haine, vreau sa scap neaparat de trei kilograme! Auzim peste tot voci disperate care ar face orice sa scada in greutate. Insa, in spatele lor se ascund si persoane care isi doresc exact contrariul! Asa ca, special pentru ei, CSID le ofera un ghid complet despre cum trebuie sa procedeze pentru a fi in forma si… mai cu forme!

Fie acesta este tipul tau constitutional sau abia ai iesit din bratele unei boli ce te-a epuizat, fie nu te hranesti corespunzator, fumezi si suferi ca nu ai forme, cert e ca nu te simti tocmai bine in pielea ta. Si cea mai mare dorinta este sa pui macar un kilogram pe tine.

Ei bine, trebuie sa pleci la drum cu urmatoarea regula de aur: trebuie sa pui pe tine masa musculara si nu grasime! Asa ca nu te apuca sa mananci paine in exces, grasimi sau dulciuri pentru ca nu vei avea rezultate tocmai placute.

Pentru o cura eficienta trebuie sa lucrezi pe urmatoarele planuri: alimentar, sportiv si psihologic.

Cura supercalorica: echilibru si diversitate
Mai intai de toate, trebuie sa iti calculezi indicele mesei corporale, folosindu-te de calculatorul caloric. Fa-ti apoi un meniu zilnic, adaugand minim 500 kcal/zi peste necesarul tau zilnic de calorii.

Este deosebit de important sa incepi sa mananci regulat, de 5 ori pe zi (micul dejun, pranzul si cina plus gustarile de la orele 11 si 16) si, mai ales, sa mananci ce trebuie!

Combina proteinele cu carbohidratii, pentru o buna asimilare: pastele si orezul le vei consuma cu carne, salatele trebuie sa contina si oua, pui, ton, branza, seminte, la laptele obisnuit poti adauga si ceva lapte praf, pentru a-i mari valoarea nutritionala si il vei consuma cu cereale integrale, paste sau orez, mananca paine consistenta, in combinatie cu unt, gem sau branza.

Alimentele calorice
pe care te poti baza sunt: cascavalul, fasolea, smantana, cartofii, orezul, untul, porumbul.

La capitolul fructe, le poti consuma atat ca desert cat si la gustare. Opteaza pentru banane si struguri, pentru ca au cel mai mare continut de calorii (90 si respectiv 72 la suta de grame).

De asemenea, fructele uscate sunt foarte hranitoare, asa ca mananca smochine, curmale, stafide, ananas, cirese, mango. Nu uita si de seminte, alune, fistic si nuci, – sunt calorice si contin o cantitate ridicata de lipide.

Nu uita si de pestele oceanic: ton, somon, macrou, hering, sardine intrucat sunt foarte bogati in acizi grasi Omega 3.

Bea multa apa! Pentru ca aceasta ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la o absorbtie mai buna a substantelor nutritive.

Specialistul nostru in nutritie, doctorul Serban Damian, te sfatuieste, pe langa marirea cantitatii de alimente de 1,5 ori, sa introduci in alimentatia ta si un concentrat de carbohidrati si proteine (de exemplu MPR-xtreme de la ProNutrition), de 3 ori pe zi, cate 80-100 g.

Suplimentele nutritive, sustine acesta, sunt foarte utile pentru ca este destul de dificil sa consumi cantitati foarte mari de hrana. Intreaba-l daca ai niste nelamuriri sau citeste raspunsurile date deja la aceasta problema!

Sportul – pentru o dezvoltare armonioasa a corpului
In niciun caz nu te gandi sa renunti la activitatea fizica sub pretextul ca vrei sa te ingrasi. Sportul, din contra, pe langa o alimentatie adecvata, iti ofera avantajul de a te ingrasa prin marirea mesei musculare si de a-ti stimula apetitul. Nu insa orice fel de sport!

Pentru o persoana slaba, "nu este suficienta doar o crestere a cantitatii de mancare pe care o consuma zilnic, ci este nevoie si de un stimul pentru ca organismul sa foloseasca acei nutritenti, iar acesta este dat de antrenamentul cu greutati", sustine dr. Serban Damian. Asadar, fitness-ul trebuie sa fie aliatul tau de nadejde!

Foarte bun este si inotul intrucat se stie ca iti lucreaza intregul corp. Iar daca mergi in vacanta, nu ezita sa faci miscare: drumetii, escaladari pe munti, plimbari pe malul marii. Toate iti vor starni apetitul si vor contribui la o redefinire a corpului,

Nu stres, da somn
O masa corporala insuficienta poate ascunde niste probleme emotionale. O discutie cu un psiholog poate sa te ajute sa iti recastigi increderea in tine si sa ii permita corpului sa se dezvolte. De asemenea, incearca sa scapi de stres, sa fii cat se poate de relaxata si sa dormi indeajuns si la ore regulate.

Citeste si Ai nevoie de cateva kilograme in plus?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”