Adevărul despre ciorba de toate zilele din viaţa românilor

  • Publicat:
  • Actualizat:
Adevărul despre ciorba de toate zilele din viaţa românilor

Ciorba – preparat tradiţional românesc cu „miros” de copilărie şi bunici poate să îşi facă loc în viaţa noastră modernă şi agitată şi să ne fie o prietenă de nădejde, dacă ştim câteva lucruri despre ea şi o folosim în avantajul nostru.

Dr. Luminiţa Florea, nutriţionist la centrul Pro Vita, ne oferă câteva informaţii preţioase despre acest fel de mâncare, care sunt combinaţiile potrivite astfel încât să ne ajute să ne simţim sătui şi totuşi să ne menţinem silueta.

Cum ne alegem ciorba potrivită?

Ciorba clasică este un amestec bogat din punctul de vedere al consistenței şi este alcătuită din: apă, legume – rădăcinoase tradiţionale (morcov, ţelină, pătrunjel), legume proaspete de sezon (dovlecel, roşii, fasole păstai verde sau galbenă, varză, cartof etc.) sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, năut) şi, opţional, proteine animale (carne, peşte, ou sau smântână).

Ciorba care poate fi consumată la orice oră din zi

O ciorbă cu un conţinut predominant de rădăcinoase (morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel) şi legume cu conţinut glucidic mic (fasole păstăi verde/galbenă, dovlecei, varză, salată verde, praz, roşii, ştevie, dragavei, urzici, ceapă, ardei) şi cu un adaos redus de ulei şi fără prăjeli (ceapă prăjită) are un conţinut caloric foarte redus şi poate fi un aliment corect pentru orice moment al zilei, inclusiv pentru o cină uşoară.

Adaosul de carne, peşte sau zdrenţe de ou duce la o creştere uşoară a aportului caloric cât să rămână un aliment uşor şi o opţiune corectă pentru masa de seară. Se pot folosi borş, zeamă de corcoduşe, hrean, ardei iute pentru condimentare şi îmbunătăţirea gustului fără modificări calorice suplimentare.

În momentul în care se adaugă cartofii, pastele fainoase sau orezul (care sunt surse glucidice importante), ciorba devine prea consistentă pentru o masă de seară şi poate reprezenta o masă sănătoasă de prânz (chiar ca fel unic de mâncare).

Diferența dintre ciorbă și supă

Spre deosebire de ciorbă, supa tradiţională este o zeamă clară, obţinută din fierberea tuturor componentelor prezente în mod clasic într-o ciorbă – legume, leguminoase, carne -, dar strecurate în finalul pregătirii şi combinată ulterior cu un produs făinos – griş (găluşte) sau paste fainoase (tăieţei), orez.

 

O supă cu găluşte de griş, tăieţei de făină sau orez are în compoziţie o sursă de glucide care o fac nepotrivită ca şi opţiune pentru seară dar potrivită pentru prânz şi, foarte important, nu necesită garnitură suplimentară de pâine/ lipie/ focacia – care sunt alte surse glucidice.

O categorie specială o reprezintă supele creme de legume (ex. cartof/ broccoli/ ciuperci/ linte/ mazăre), care au o compoziţie foarte densă, onctuoasă prin mixarea legumelor de bază cu amidon/ făină/ cartof şi unt/ smântână.

Supa cremă de legume este, în funcţie de reţeta de preparare, mai aproape din punct de vedere caloric de o ciorbă – dacă nu se foloseşte pentru consistenţă şi cremozitate amidon sau făina sau unt, doar cantităţi mici de cartof şi multe leguminoase, sau mai aproape sau chiar depăşeşte caloric supa dacă are în compoziţie unt, smântână, făină sau amidon pentru îngroşare.

O supă cremă de broccoli/ ciuperci poate fi o opţiune pentru cină, iar cea de cartofi/ mazăre/ linte rămâne o opţiune pentru prânz. În oricare dintre situaţii se consumă fără garnitură de pâine/ lipie/ focacia/ crutoane.

Avem în aceste trei feluri de mâncare alimente complexe cu un aport nutriţional echilibrat şi sunt opţiuni corecte pentru oricare dintre mesele noastre principale.

Ciorba de burtă, bombă calorică

În schimb, există şi alegeri mai puţin inspirate şi deloc sănătoase pentru corpul nostru. Una dintre acestea este reprezentată de mult-iubita ciorbă de burtă, preferata românilor, dar totodată un duşman al siluetei.

Din păcate, ciorba de burtă este o categorie aparte. Ea are un conţinut caloric ridicat care se datorează nu componentei de bază a reţetei – stomacul de animal (burtă) porc/vită, care este pură masă musculară, proteină şi fără prea mare conţinut lipidic, ci se datorează reţetei de bază a ei.

Se prepară cu o cantitate consistentă de smântână, ulei sau alte grăsimi animale (slană, şorici – în funcţie de particularităţile reţetei), care nu pot fi înlocuite cu alte componente mai puţin calorice, cum ar fi de exemplu iaurtul cu conţinut scăzut de grăsime, pentru că i se modifică gustul şi consistenţa.

În concluzie, ciorba de burtă este o bombă calorică asumată, servită cel mult ca o masă de prânz, fără garnitură glucidică (pâine, lipie) şi fără dressing suplimentar de smântână.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Alimente care taie pofta de mâncare
Alimente care taie pofta de mâncare
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”