6 metode smart prin care poţi creşte consumul zilnic de lichide!

Dr. Mihaela Bilic îţi recomandă 6 metode prin care poţi creşte consumul de lichide!
  • Publicat:
6 metode smart prin care poţi creşte consumul zilnic de lichide!

A consuma zilnic 2 litri de apă ar trebui să fie un reflex simplu, determinat de senzaţia de sete.

Din păcate însă, de cele mai multe ori, este nevoie să ne autoimpunem acest gest, fie pentru că altfel nu simţim nevoia, fie pentru că gustul apei nu ne atrage.

Spre deosebire de apă, care are doar câteva urme de minerale, orice alt lichid presupune o compoziţie chimică cu elemente positive şi negative, iar cantitatea consumată nu mai poate fi “la liber”, ci va fi limitată astfel încât să obţinem doar efectele benefice din respectivul produs.

Aportul hidric zilnic este asigurat de multe ori de un produs la modă, şi anume băuturile răcoritoare. Alături de cafea şi ceai, sucurile au devenit alternativa comună la consumul de apă, ajungându-se chiar la paradoxul unui supraconsum.

Apa în sine nu poate fi înlocuită din dieta zilnică, însă dacă nu suporţi deloc acest “obicei”, există metode prin care să ai un aport optim cu efort minim şi plăcere maximă.

Astfel, pentru “păcătoşii” care încearcă să-şi camufleze plăcerile şi slăbiciunile sub dezideratul nobil de a consuma cât mai multe lichide, trebuie să recunoaştem băuturile răcoritoare, ceaiul şi cafeaua drept variante acceptabile de hidratare. Măcar nu conţin alcool!

Dar pentru că aportul optim de lichide zilnic poate fi obţinut şi într-un mod mai sănătos. Dr. Mihaela Bilic îţi recomandă 6 metode prin care poţi creşte consumul de lichide!

Foloseşte fără teamă laptele degresat!

Are un conţinut caloric redus şi este o sursă nepreţuită de calciu, vitamine şi minerale. Doza optimă de calciu pentru un adult presupune consumul a minim 500 ml de lapte pe zi, deci nu vei avea decât avantaje. În caz de intoleranţă la lactoză, apelează la produsele lactate fermentate (iaurt, lapte bătut, sana) în variana cu conţinut minim de grăsime, fără fructe sau cereale adăugate.

Reînvaţă să faci limonadă sau sirop!

Decât să cumperi băuturi răcoritoare, prepară-ţi singură tradiţionala limonadă din lămâie, miere şi apă. O altă variantă ar fi dizolvarea unei linguriţe de dulceaţă sau sirop de fructe într-un pahar cu apă. Satisface nevoia de dulce şi transformă apa într-o băutură “gustoasă”.

Consumă multe legume proaspete!

Ingredientul lor principal este apa – frunze de salată, varză sau spanac, roşii, castraveţi, ardei gras etc. Excesul de crudităţi este încurajat şi chiar recomandat! Fructele proaspete sunt şi ele o soluţie pentru aportul de lichide, însă conţin zahăr şi implicit calorii.

Prepară-ţi singură Ice Tea!

Pune în filtrul de cafea 2-3 pliculeţe de ceai de fructe şi lasă să curgă peste ele 1 litru de apă. Consumat rece, cu câteva cuburi de gheaţă şi fără adaos de zahăr este ideal pentru hidratare! În plus, vei scăpa de inconvenientul ceaiului clasic care este prea fierbinte ca să fie băut “ca apa”.

Găteşte mâncărurile cu sos!

Fie că e vorba de preparatele cu carne sau legume, gătitul umed (înăbuşit) creşte digerabilitatea proteinelor din carne, iar sosul de roşii sau zeama din cutiile de conserve de legume conţine apă, vitamine, minerale şi foarte puţine calorii. Preferă tocăniţa grătarului şi piftia de curcan mezelurilor – sunt bogate în apă, dietetic şi sănătoase!

Trebuie să te auto-convingi că apa este sănătoasă!

Chiar dacă nu îţi provoacă un extaz de plăcere, propune-ţi să bei un pahar de apă la fiecare masă principală, iar în felul acesta vei atinge un consum de minim 750 ml pe zi, ceea ce este mult mai bine decât deloc!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”