6 fructe pe care le poţi prepara ca murături

Fructele murate dau o notă de rafinament oricărei mese şi nici nu sunt greu de preparat. Combinaţia de dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne.
  • Publicat:
6 fructe pe care le poţi prepara ca murături

Pentru murături sunt folosite de obicei legumele, însă ar trebui să ne îndreptăm atenţia şi asupra fructelor care sunt un adevărat răsfăţ culinar.

Fructele murate dau o notă de rafinament oricărei mese şi nici nu sunt greu de preparat. Combinaţia de dulce cu acrişor vine să completeze meniurile în care predomină mâncărurile pe bază de carne.

Gabriela Berechet, autoarea lucrării „Cartea Bucătarului Profesionist”, ne-a explicat care este procedeul prin care se murează fructele.

În cazul fructelor, transformarea glucidelor în acid lactic este influenţată de temperatura  la care se desfăşoară fermentaţia. Astfel, s-a constatat că la temperatura de 4 grade C se acumulează cantităţi mai mari de acid lactic decât la temperatura de 11 grade C.

Tradiţional, după aşezarea fructelor în vas şi turnarea saramurii reci sau fierbinţi, după circa 1 săptămână se face vânturarea saramurii sau ”pritocirea”. Deşi procesul de murare este o fermentaţie lactică, anaerobă, aerarea saramurii favorizează activarea bateriilor acetice, care încep să tranforme glucidele fermentescibile din legume în acid acetic. Micile cantităţi de acid acetic format inhibă dezvoltarea altor microrganisme, care sunt plasmolizate şi se depun pe fundul vasului.

Prune

Prunele sunt unele dintre cele mai indicate fructe pentru murare datorită faptului că au coaja destul de tare. În borcanul în care le muraţi puteţi pune anason şi cuişoare, dar şi ghimbir sau cardamon. Zeama în care ele se murează va fi excelentă pentru a marina coaste sau alt tip de carne.

Pentru a mura prunele aveţi nevoie de 1 kg de prune, 500 g zahăr, 250 g oţet de mere, 2 bucăţi de anason stelat, jumătate de linguriţă de cuişoare, câteva boabe de piper, câteva fâşii de chilli.
Prunele se spală şi se taie în 4. Într-o cratiţă se pun prunele, zahărul şi oţetul şi se lasă să fiarbă amestecând din când în când. Se adaugă şi condimentele. Se lasă să fiarbă 5-6 minute. Apoi se pun în borcane şi se completează cu apă. Borcanele se sigilează şi se fierb la bain marie. Se lasă la răcit acoperite de pături.

Sfatul specialistului: Prunele murate sunt potrivite pentru şniţele de porc în crustă de mălai, cordon bleu, muşchiuleţ de porc cu andive sote, cotlet de porc umplut cu spanac.

Mere

Merele murate dau savoare oricărei mese, atât prin culoare, cât şi prin gust. Puteţi mura orice soi de mere.

Pentru acest lucru aveţi nevoie de 500 g oţet, 250 g apă, 250 g zahăr, 3 batoane de scorţişoară, 3 bucăţi de anason stelat, 2 linguri de sare, 1 ceapă albă mică, jumătate de ardei iute, 1 ţelină mică, 3 mere mari, 3 fire de rozmarin proaspăt.
Într-o cratiţă se fierb ingredientele lichide. Apoi se adaugă sarea şi zahărul şi se lasă până când se dizolvă. Vasul se ia de pe foc, se pun batoanele de scorţişoară şi anasonul. Se dă la rece. Merele se taie felii, la fel şi ţelina şi ceapa. Se aşează frumos în borcane şi apoi se toarnă compoziţia lichidă. Se dau la bain marie şi, când sunt gata, se lasă să se răcească treptat, acoperite de pături.

Pere

Perele murate, mai ales soiurile dulci, sunt perfecte pentru a vă impresiona oaspeţii sau pentru a vă răsfăţa familia. Pentru a le mura aveţi nevoie de aceleaşi ingrediente ca şi pentru merele murate.

Sfatul specialistului: Strugurii, merele şi perele sunt potrivite pentru tocană de căprioară, ruladă din carne de struţ, curcan umplut cu castane, ostropel de pui, pulpe de raţă confiate cu sos de ciuperci, piept de raţă în sos caramel, foie-gras la tigaie.

Gutui

Gutuile sunt un fruct obişnuit în murăturile românilor. Pentru aceasta aveţi nevoie de 310 ml oţet de mere, 220 g zahăr, 3 cuişoare, 3 ardei iuţi, 1 lingură de boabe de piper, jumătate de baton de scorţişoară, 500 g gutui.

Toate ingredientele, exceptând gutuile se pun într-o cratiţă cu 200 ml de apă şi se lasă să fiarbă 5 minute. Apoi, vasul se dă deoparte. Gutuile se spală bine, se feliază şi se pun în tigaie şi se lasă să fiarbă 20 de minute. Apoi se pun în borcane, împreună cu compoziţia lichidă. Borcanele se sigilează, se fierb la bain marie şi, când sunt gata, se lasă să se răcească acoperite cu material textil.

Sfatul specialistului: Gutuile murate pot însoţi cârnaţii prăjiţi, cu piure de cartofi sau pârjoalele moldoveneşti.

Citeşte continuarea în GUSTARTE.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”