5 sfaturi de la nutriţionistul Mihaela Bilic pentru post

Incercati sa depozitati legumele in frigider, la intuneric si la temperatura joasa. Astfel, evitati distrugerea vitaminei C din vegetale, un antioxidant pretios care lupta impotriva radicalilor liberi, toxine care se formeaza in organism.
  • Publicat:
5 sfaturi de la nutriţionistul Mihaela Bilic pentru post

Profitati de aceasta perioada din an ca sa cresteti consumul de legume si fructe in post? Incercati meniuri vegetale pentru a elimina toxinele acumulate de-a lungul timpului in organism?

Atunci aveti grija ca preparatele din legume sa aiba maximum de nutrienti pentru a ajuta organismul sa fie in forma.

Iata 5 sfaturi de la nutritionistul Mihaela Bilic, autorul volumului „Sanatatea are gust”.

1. Incercati sa depozitati legumele in frigider, la intuneric si la temperatura joasa. Astfel, evitati distrugerea vitaminei C din vegetale, un antioxidant pretios care lupta impotriva radicalilor liberi, toxine care se formeaza in organism.

2. Nu va feriti de uleiurile vegetale presate la rece. Adaugati-le in salate, pentru a creste absorbtia betacarotenului si licopenului. Betacarotenul care se gaseste in morcovi si spanac contribuie la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii si parului, iar licopenul din rosii este implicat in prevenirea bolilor cardiovasculare.

3. Nu consumati varza si broccoli in exces pentru ca pot incetini metabolismul si pot declansa chiar tulburari tiroidiene.

4. Preparati legumele la aburi sau puneti-le direct in apa clocotita. Astfel, scade riscul de distrugere a vitaminei C, prin neutralizarea la 100 de grade a enzimei responsabile pentru aceasta degradare.

5. Spalati legumele sub jet de apa. Astfel, reduceti pierderile de vitamine hidrosolubile (B si C) si va puteti bucura de toate avantajele legumelor care le contin.

„Azi e prima zi de post si pentru cei care s-au decis sa-l tina as vrea sa fac cateva recomandari. Postul nu este o cura de slabire, asa ca aveti grija la cantitate daca nu vreti sa va ingrasati. Lipsa proteinelor de origine animala face ca mancarea de post sa nu fie la fel de satioasa, deci asteptati-va sa aveti mereu senzatia ca nu v-ati saturat.

Incercati sa vedeti postul ca pe o perioada in care organismul sa fie mai putin solicitat pentru digestie, prin urmare evitati excesul de prajeala, dulciurile si produsele de patiserie bogate in grasime”, scrie Mihaela Bilic pe pagian sa de Facebook.

Sfaturi practice:

– „abuzati” de legume, fie ele proaspete sau congelate, este momentul perfect pentru o cura de vitamine si minerale
– nu exagerati cu produsele din soia, de multe ori nu sunt de cea mai buna calitate
– folositi fasolea, lintea, mazarea si ciupercile ca sursa de proteine vegetale
– puneti la loc de cinste pe masa voastra ciorba/supa, tocanita si ghiveciul de legume
– preferati gatitul la cuptor sau inabusit in locul prajitului
– folositi sos de rosii (creste absortia fierului), condimente si ierburi aromate, mancarea voastra trebuie sa aiba gust
– ca desert sau gustare sanatoasa apelati la cateva fructe uscate ( prune, caise) sau la un pumn de nuci, alune, seminte
– atentie la excesul de paine, cartofi, orez si paste fainoase

Aflati mai multe despre prepararea corecta a legumelor din cartea „Sanatatea are gust”, semnata de nutritionistul Mihaela Bilic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”