10 alimente pentru sănătatea bărbaţilor

Un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie adecvată condiţiei clinice, fizice şi psihice, exerciţii fizice regulate, odihna corespunzătoare. Aceştia sunt pilonii esenţiali pentru o stare de sănătate optimă, iar anumite alimente pot juca un rol important în evitarea diverselor patologii ce afectează cu precădere sexul masculin.
  • Publicat:
10 alimente pentru sănătatea bărbaţilor

Un stil de viaţă echilibrat, o alimentaţie adecvată condiţiei clinice, fizice şi psihice, exerciţii fizice regulate şi multă odihnă.  Aceştia sunt pilonii esenţiali pentru o stare de sănătate optimă, iar anumite alimente pot juca un rol important în evitarea diverselor patologii ce afectează cu precădere sexul masculin.

Din păcate, bărbaţii acordă foarte puţină atenţie stării lor de sănătate, alimentaţiei, diferitelor semne sau simptome care apar, neglijându-le până în punctul în care acestea devin cu adevărat deranjante.

”Din experienţă clinică, vă spun că marea majoritate a bărbaţilor ajung la medic atunci când apar anumite manifestări ce le afectează starea fizică şi emoţională. Cred cu tărie în prevenţie şi acest lucru îl transmit şi pacienţilor. Este mai uşor să previi decât să tratezi, iar nutriţia este foarte importantă’’, spune medicul Florin Ioan Bălănică pentru CSID.

Pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate, în opinia specialistului, bărbaţii pot include în regimul zilnic cel puţin unul dintre următoarele alimente:

Cerealele integrale

Cerealele integrale aduc un aport de fibre, vitamine şi minerale importante pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular şi pentru menţinerea tonusului muscular. Recomand pentru micul dejun un iaurt şi 1-2 linguriţe de cereale integrale.

Iaurtul sau lactatele fermentate

Lactatele fermentate sunt o sursă importantă de calciu şi fermenţi activi care asigură echilibrul florei bacteriene, un tranzit normal şi neutralizarea substanţelor nocive acumulate la nivel intestinal.

Incidenţa cancerului de colon este mai mare la sexul masculin şi este important să prevenim această patologie printr-o alimentaţie echilibrată. Recomand consumul de iaurt, fie la micul dejun, fie drept gustare. Acesta poate înlocui şi o masă principală atunci când timpul şi situaţia nu permite altceva.

Ouăle

Susţin consumul de ouă, fie fierte, posate sau omlet, fără adaos de ulei. Albuşul de ou este proteina cu valoarea biologică cea mai mare şi care poate influenţa într-un mod pozitiv fertilitatea. Le putem consuma la micul dejun sau la cină alături de legume de culoare verde.

Peştele

Recomand peştele, deoarece este bogat în  acizi graşi omega 3, esenţiali pentru starea de sănătate a aparatului cardiovascular, a sistemului imunitar. Totodată, poate participa la  prevenţia cancerului de prostată. Se poate consuma cu legume verzi, bogate în fibre şi sărace în calorii, care pot alcătui un prânz sau o cină corectă din punct de vedere nutriţional. Pentru pacienţii supraponderali, e de evitat peştele gras şi consumul de peşte alb, slab sau roşu, ton şi somon.

Legumele verzi

Legumele crucifere (din familia verzei – broccoli, varza de Bruxelles, conopida) sunt esenţiale în alimentaţia bărbaţilor şi pot reprezenta un adjuvant nutriţional în multe patologii. Spanacul este bogat în minerale precum fier, calciu, magneziu,  vitamina A, folaţi şi luteină, are proprietăţi de creştere a capacităţii musculare şi de stimulare a sistemului imunitar.

O altă legumă pe care o recomand este broccoli, care este, de asemenea, bogată în fibre, vitamina C, betacaroten, potasiu şi sulforafan, ce îi conferă puternice proprietăţi antitumorale. Legumele verzi cresc fertilitatea bărbaţilor prin producerea unui lichid seminal de calitate şi  înjumătăţesc riscul de a face cancer de colon. 

Stridiile

Pentru buna funcţionare a aparatului reproducător, e indicat să consumăm stridii, importante surse de zinc, mineral esenţial pentru o fertilitate optimă. Totodată, pot preveni şi apariţia cancerului de prostată. 

Fructele de pădure

Fructele joacă un rol esenţial în menţinerea stării de sănătate. Fructele de pădure, precum afinele, nu ar trebui să lipsească din meniul unui bărbat, deoarece conţinutul nutriţional bogat în antioxidanţi, antocianine, poate participa la prevenirea cancerului, a diabetului şi a altor afecţiuni degenerative. Recomand consumul de fructe de pădure la micul dejun sau la gustarea de dimineaţă, deoarece aduc un aport important de energie şi ajută la buna funcţionare a creierului, impiedicând declinul cognitiv ce apare odată cu înaintarea în vârstă.
Nucile

Oleaginoasele

Oleaginoasele (nuci, caju, migdale) sunt bogate în acizi graşi Omega 3 şi proteine ce pot fi consumate la o gustare cu limitare cantitativă la porţie ( 6-8 bucăţi).  Polifenolii din nuci ajută la întărirea musculaturii şi întăresc sistemul imunitar al bărbaţilor.

Soia

Benefic este şi consumul de soia, aceasta putând participa la prevenţia cancerului de prostată prin conţinutul ridicat de isoflavoni. Este saracă în calorii, în grăsimi saturate şi colesterol, are un conţinut ridicat de protein, iar acestea pot reduce riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
 

Legumele roşii şi portocalii

Sunt bogate în vitamina C şi betacaroten, care participă la menţinerea sănătăţii pielii şi o protejează de efectele razelor UV.  O dietă în care sunt incluse multe legume reduce riscul de a dezvolta o patologie prostatică.  

Pentru o stare de sănătate optimă, recomand bărbaţilor să aibă o alimentaţie echilibrată, să facă mişcare şi să evite abuzurile de orice fel, alimentare sau fizice. Totodată, fiecare persoană trebuie abordată individual, pentru că nu suntem la fel. Este bine ca bărbaţii să înţeleagă că atenţia pentru sănătatea şi aspectul lor nu le diminuează din doza de bărbăţie.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”