10 alimente care luptă împotriva stresului

Gogoşi, prăjituri, chipsuri – nimeni nu poate nega faptul că tindem să recurgem la alimente bogate în grăsimi şi zahăr atunci când suntem stresaţi. Dar adevărul este că, aceleaşi alimente, deşi gustoase, ne pot lăsa lăsa obosiţi şi cresc nivelul de stres.
  • Publicat:
10 alimente care luptă împotriva stresului

Gogoşi, prăjituri, chipsuri – nimeni nu poate nega faptul că tindem să recurgem la alimente bogate în grăsimi şi zahăr atunci când suntem stresaţi. Dar adevărul este că, aceleaşi alimente, deşi gustoase, ne pot lăsa lăsa obosiţi şi cresc nivelul de stres.

Modul în care mănânci nu îţi influenţează doar silueta, ci şi dispoziţia. Aşa că, dată viitoare când te simţi simţi stresat şi copleşit de lucrurile pe care le ai de făcut, încearcă să înlocuieşti mâncarea procesată cu grăsimi sănătoase, carbohidraţi complecşi sau proteine slabe.

Aceste 10 opţiuni sănătoase au toate substanţele nutritive de care aveţi nevoie pentru a reduce stresul şi a crea o stare de bine.

1. Fulgii de ovăz

Carbohidraţii complecşi din fulgii de ovăz cresc nivelul de serotonină şi au un efect de calmarea asupra creierului. Fulgii de ovăz creează o stare de comfort emoţional, au un nivel ridicat de antioxidanţi şi dau un sentiment liniştitor, care poate contribui la reducerea stresului.

2. Portocalele

Portocalele sunt bogate în vitamina C care ajută la stimularea imunităţii, dar ştiaţi că această vitamină ne poate ajuta organismul să atenueze senzaţia de stres? Când suntem stresaţi, corpul nostru eliberează mai mulţi radicali liberi, iar vitamina C din portocale ajută la neutralizarea radicalilor liberi.

3. Nucile

Când te simţi stresat este un moment bun pentru a ronţăi o mână de nuci! Nucile conţin acid alfa-linolenic şi omega 3 care poate reduce tensiunea arterială. În plus are rolul de a preveni fluctuaţile hormonilor de stres şi de a proteja împotriva schimbărilor stărilor de emoţionale. Simplul act de a ronţăi orice tip de nuci poate ajuta la ameliorarea sentimentelor de agresiune.

4. Fructele de pădure

Fie că este vorba afine, zmeură sau căpşuni, aceste fructe sunt o bogată sursă de antioxidanti, benefici în ameliorarea stresului. Fructele de pădure sunt, de asemenea o sursă excelenta de vitamina C, care menţine nivelul de cortizol sub control.

5. Ciocolata neagră

Ciocolata are o legătură de necontestat cu starea de spirit, sunt de părere majoritatea nutriţioniştilor. S-a observat că persoanele stresate sau triste tind să consume mai multă ciocolată pentru a-şi îmbunătăţi dispoziţia. Nu este nevoie să renunţaţi la ciocolată în momentele presante, doar asiguraţivă că alegeţi o ciocolată cu un procent de peste 70% cacao, bogată în antioxidanţi, ceea ce va face să ne simţim mai calmi şi mai relaxaţi. 

6. Ceaiul de muşeţel

Actul de bea orice băutură caldă poate fi foarte liniştitor atunci când suntem stresaţi. Ceaiul de muşetel, în special, este o băutură cu un efect calmant. Mai mult decât atây, este ajutorul perfect pentru un somn liniştitor!

7.Brânza de vaci

Alegeţi brânză de vaci cu un conţinut scăzut de grăsimi, presăraţi câteva seminţe de in şi o mână de afine şi aţi obţinut remediul perfect în lupta cu stresul. Carbohidraţii conferă energie şi serotonină, în timp ce fructele de pădure controlează nivelul hormonilor de stres.

8. Avocado

Acest super aliment este bogat în glutation, un antioxidant puternic care atacă radicalii liberi din organism prin blocarea absorbţiei intestinale a anumitor grăsimi care cauzează stres oxidativ. Pe lângă aportul de luteină, beta-caroten, vitaminele B şi E, avocado conţine cea mai mare cantitate de folaţi faţă de oricare alt fruct. Acidul folic acţionează ca un stabilizator al stării de spirit.

9. Sparanghel

Există numeroase studii care atrag atenţia asupra legăturii dintre despresie şi concentraţii mici ale acidului folic. Fiert sau crud, în salate sau preparat la grătar, sparanghelul este foarte bogat în folaţi, care sunt esenţiali în păstrarea calmului în orice situaţie şi poate ajuta la reducerea stresului.

10. Laptele

Un pahar de lapte conţine o cantitate considerabilă de vitamina B12, minerale, proteine, calciu şi antioxidanţi, care luptă împotriva radicalilor liberi eliberaţi de stres în organism. În plus, proteina din lapte are un efect calmant prin scăderea tensiunii arteriale, iar potasiul la ameliorarea tensiunii musculare şi crampelor. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Uleiul de cocos bio: beneficii
Uleiul de cocos bio: beneficii
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”