Alcoolul ingrasa ca fast-food-ul!

Fie ca ati ales vinul fiert in compania prietenilor pentru a va incalzi iarna, fie ca preferati cocteilurile sofisticate sa va celebrati iubirea in luna indragostitilor, alcoolul este unul si acelasi: dusmanul siluetei. Specialistii ne avertizeaza ca unele bauturi sunt la fel de bogate in calorii precum mancarea fast-food!
  • Publicat:
Alcoolul ingrasa ca fast-food-ul!
Alcoolul ingrasa ca fast-food-ul!

Fie ca ati ales vinul fiert in compania prietenilor pentru a va incalzi iarna, fie ca preferati cocteilurile sofisticate sa va celebrati iubirea in luna indragostitilor, alcoolul este unul si acelasi: dusmanul siluetei. Specialistii ne avertizeaza ca unele bauturi sunt la fel de bogate in calorii precum mancarea fast-food!

Sarbatorile de iarna si-au lasat amprenta asupra siluetei desi ai ocolit constant mancarurile grase? Vinovatii sunt bauturile alcoolice, consumate ca atare sau in cocteiluri care mai de care mai ofertante, sustin specialistii care atrag atentia ca unele dintre ele pot concura cu succes cu bombe calorice, precum hamburgerii sau prajiturile.

Daca pregatiti o seara speciala cu partenerul in luna indragostitilor, nu exagerati cu licorile bahice! De ce? Pentru ca „alcoolul ingrasa in orice forma ar veni, pentru ca se metabolizeaza rapid si tinde sa se depuna. Poate mai putin daca e consumat dupa masa. Oricum nu faceti excese pentru ca va vor aduce doar calorii si pot contribui in timp la aparitia malnutritiei!”, ne-a explicat Monica Macisanu, specialist nutritionist la Diet Club.

Lichiorul, explozie de calorii

O fi el mai gustos decat restul licorilor care ne iau mintile, dar aceasta e urmarea continutului mare de zahar. „Lichiorul contine extrem de mult zahar, deci si calorii!”, atrage atentia dr. Macisanu. Spre exemplu, crema de wisky Bailey’s (preferata doamnelor) are 350 de kcal la fiecare 100 ml, iar lichiorul de cafea are 348 de kcal.

Cocteiluri sau bauturi simple, cu gheata? Ei bine, cocteilurile pierd din start competitia pentru ca amestecurile de bauturi pot fi, uneori, letale pentru silueta. Spre exemplu, Chocolate Martini, ce contine un amestec obtinut dintr-o bautura spirtoasa (vodca, rom sau brandy), crema de cacao, sirop si lichior de ciocolata are 438 kcal la 100 ml, aproape cat un „hamburger”!

Capul rautatilor: lichiorul de ciocolata!

Acesta se face din boabele de cacao topite si contine 55% unt de cacao, informatie care ar trebui sa ne dea de gandit. „Contine foarte multe grasimi si sa nu uitam ca din ele provin cele mai multe calorii. 1 gram de lipide se metabolizeaza in 9 kcal, fata de 1 gram de proteine/glucide, care se metabolizeaza in 4 kcal”, ne-a explicat Monica Macisanu. O sugestie pentru a neutraliza efectul pe care il are un cocteil cu lichior de ciocolata asupra siluetei ar fi ca pentru fiecare pahar consumat sa bem si cate unul de apa, pentru a mentine hidratarea.

Eroii pozitivi: sucul de lamaie, tequila si triplu sec


Cocteilurile care detin, pe lista de ingrediente, suc de lamaie, tequila sau triplu sec se pare ca sunt ceva mai miloase cu silueta. In plus, potrivit nutritionistilor, pot avea si unele beneficii pentru sanatate. Astfel, sucul de lamaie are doar 31 de kcal la 100 ml si, pe langa sarurile si vitaminele cu care se mandreste (A, B si C), are abilitatea de a creste viteza de metabolizare a grasimilor.

Prin urmare, ne ajuta la slabit! De asemenea, o cura cu suc de lamaie ajuta la tonifierea organismului, cresterea imunitatii, ne revigoreaza, are efect calmant si are rezultate vizibile in lupta cu celulita. 100 ml de tequila au 110 kcal, ceva mai putin decat restul bauturilor alcoolice. Aceasta contine un extract din agave si stimuleaza secretia de insulina.

Martini-ul, chiar daca este amar, contine destul de multe calorii (243 kcal/100 ml), astfel ca nu este prea “prietenos” cu silueta. Alegeti, mai degraba, triplu sec, cu care se fac cocteiluri destul de “sarace” in calorii, ne sfatuieste Monica Macisanu!



Rosu, alb sau rose: ce vin alegem?

Din punct de vedere caloric, exista cateva diferente intre vinuri. Desigur, cele dulci au mai multe calorii decat cele seci si, ca sa facem o comparatie, la 100 ml, vinul alb sec are 70 de kcal, fata de cel dulce, care contine 163 kcal, vinul rosu sec are 66 kcal, iar sampania este cea mai “bogata”, cu un continut de 183 kcal.

Totusi, pentru ca la ocazii speciale e musai sa ciocnim un pahar, specialistul Diet Club ne recomanda vinul rosu sec “pentru ca are, in plus fata de celelalte soiuri, tanin, o substanta cu efect cardioprotector prin vasodilatatie si limitarea formarii ateroamelor”. Si acesta trebuie consumat cu moderatie insa, cantitatea ideala este de 150ml/zi! Mare atentie si la vinul fiert care, in sezonul rece, este preferatul multora dintre noi. Daca tineti la silueta voastra, retineti ca fiecare pahar de vin fiert echivaleaza cu circa 3 pahare de vin alb, ne mai avertizeaza nutritionistul Monica Macisanu.




Uita de bere!

Nu doar ca este lipsit de eleganta pentru o femeie sa soarba bere dintr-o sticla, dar aceasta bautura se pare ca ingrasa cel mai mult dintre toate. Explicatia? Pe langa alcool mai contine si maltoza, o substanta mai dulce decat glucoza!
 
Atentie la frisca si siropuri!

Cocteilurile impanate cu frisca, siropuri, fructe confiate, zahar si alte “brizbrizuri” pot fi si mai periculoase decat alcoolul consumat ca atare. Salvarea – daca ii putem spune asa – vine odata cu evolutia gastronomica. Pentru ca stilul de viata sanatos la care tindem cu totii in ultimii ani impune o anumita conduita, iata ca s-au inventat si produsele dulci dietetice.

Daca va preparati singure licorile, alegeti variantele fara surplus de indulcitori. Insa cand iesiti cu prietenii si nu aveti controlul ingredientelor utilizate, rezumati-va la un cocteil mic!


Citeste si: Cocteiluri sau bombe calorice?

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”