Ventricul cerebral

Cavitate a encefalului, umplută cu lichid cefalorahidian. Acestea sunt numerotate de la 1 la 4, dar primul şi al doilea sunt denumite mai curând ventricule laterale.

Fiecare ventricul lateral este scobit în profunzimea fiecăreia dintre cele două emisfere cerebrale.

Al treilea ventricul este situat pe linia mediană a ence­falului , în diencefal (partea centrală a creierului, între cele două emisfere). El comunică de fiecare parte cu un ventricul lateral.

Al patrulea ventricul se află sub al treilea ventricul, între creierul mic, în spate, şi trunchiului cerebral, în faţă. El comunică cu cel de al treilea ventricul printr-un canal subţire (apeductul lui Sylvius) şi cu spaţiile lichidiene situate la suprafaţa encefalului (sub meninge) prin trei orificii. Spre partea de jos, cel de al patrulea ventricul se prelungeşte prin canalul ependimar, în centrul măduvei spinării.

Lichidul cefalorahidian este secretat de plexurile coroide localizate în peretele ventriculelor. El se scurge de sus în jos, de la ventriculele laterale spre cel de al treilea, apoi spre al patrulea ventricul şi, în sfârşit în meninge, unde este resorbit şi eliminat.

Ventriculele cerebrale sunt explorate prin scaner şi imagerie prin rezonanţă magnetică.  Patologia lor este cea a lichidului cefalorahidian: hidrocefalie, hipertensiune intracraniană.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal