Uter

Organ muscular cavitar al aparatului genital femi­nin, destinat să găzduiască oul fecundat pe timpul perioadei sale de dezvoltare şi să-l expulzeze atunci când a ajuns la maturitate.

Cavitate conica  de cca. 7-8 cm inaltime, amplasat cu virful in jos în micul bazin între vezică în faţă şi rect, în spate. Uterul cuprinde o parte umflată (corpul uterin) pe care se prind cele două trompe uterine. Cavitatea corpului uterin prezinta o mucoasă – endometrul. Extremitatea sa inferioară, colul uterin, se deschide în vagin.

Mucoasa uterină suferă transformări ciclice, sub influenţa hormonilor ovarieni, stratul său superficial se elimină în timpul fluxului menstrual. In timpul sarcinii, oul fecundat se implantează în această mucoasă, iar placenta se dezvoltă aici. La nastere tunica musculară netedă a uterului (miometrul) se îngroaşă, ea contractindu-se pentru a expulza fătul.

Afectiunile cuprind anomaliile fizice (malformaţii şi malpoziţii), infecţiile şi tumorile benigne şi maligne.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal