Tiroidita

Inflamaţie a glandei tiroide.

Diagnosticul se pune în principal pe baza examenului clinic şi a scintigrafiei.

Tiroidita limfocitară cronica ( tiroidita lui Hashimoto) este cea mai frecventă. De origine autoimună,  este carac­terizată printr-o guşă foarte tare, prezenţa anticorpilor antitiroidieni şi evoluţia posibilă spre o hipotiroidie (ce duce la o încetinire a ritmului cardiac, o încetineală psihică, o îngro­şare a pielii feţei şi a pielii gâtului, o paloare). Tratamentul este medicamentos si consta la luarea zilnică de tiroxină.

Tiroidita subacută a lui De Quervain este probabil de origine virală. Ea este marcată prin dureri vii în partea din faţă a gâtului, asociate adesea cu febră, oboseală şi printr-o hipertiroidie tranzitorie. Tiroida este umflată, dură şi dureroasă la palpare. Această afecţiune evoluează spon­tan către vindecare în aproximativ şase săptămâni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal