Sterilităte de origine masculină

Are cauze foarte diferite.

Aspermia (absenţa spermei) atunci când are o cauză hormonală se asociază cu testicule de dimensiuni mici cu o absenţă a caracterelor sexuale secundare . Absenţa spermei mai poate fi cauzată de absenţa erecţiei, de origine psihologică ori luării de medicamente, diabetului, leziunilor neurologice traumatice sau unor tulburări ale ejaculării .

Azoospermia (absenţa spermatozoizilor) este fie secretorie, cauzată de un defect de producere a spermatozoizilor, fie excretorie cauzată de un obstacol situat pe căile excre­torii care optureaza scurgerea spermei.

Anomaliile spermei sunt diverse: oligospermie (mai puţin de 30 milioane de spermatozoizi pe mililitru), astenospermie primitivă sau secundară (mai puţin de 30% dintre spermatozoizi sunt mobili, respectiv la o oră şi la patru ore după ejaculare), teratospermie (mai puţin de 30% dintre spermatozizi au o forma normala )

O reacţie autoimună a organismului masculin contra pro­priilor lui spermatozoizi este, de asemenea, posibilă. Anti­corpii antispermatozoizi produşi atunci împiedică gârneţii masculini să fecundeze ovulul.

Varicocelul (varice testicular nedureros) antrenează uneori o micşorare a producţiei de spermă.

Aspermia, azoospermia şi anomaliile spermei sunt puse în evidenţă prin spermogramă (studiul spermei şi a spermatozoizilor pe care îi conţine). Calitatea penetrării spermatozoizilor prin glera cervicală este esti­mată prin testul lui Huhner (examenul prelevatului de gleră la câteva ore după un raport sexual), completat eventual prin testul de penetrare încrucişată in vitro (compararea unui eşantion de spermă a bărbatului respectiv şi un eşantion martor, ambele puse în contact cu glera cervicală a femeii). O reacţie autoimună este evidenţiată de aglutinatele de spermatozoizi repetate pe spermogramă; atunci anticorpii antispermatozoizi sunt căutaţi în spermă. în sfârşit, diag­nosticul de varicocel se bazează pe examenul clinic, confir­mat prin examenele ecografic şi Doppler testiculare.

Tratamentul – Sterilităţile de origine masculină prin anomalie a spermei pot fi compensate prin însămânţarea artificială între parteneri si prin fecundaţia in vitro.Aspermia şi azoospermia necesită recurgerea la o bancă dc spermă şi la însămânţarea artificială cu spermă de donator. Sterilitatea de origine imunologică necesită o pregătire a spermei înainte de tentativa de însămânţare artificială sau de fecundaţie in vitro. Tratamentul varicocelului este chirurgical, iar el nu restabileşte întotdeauna normalitatea funcţiei spermatice.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal