Sterilet

[dispozitiv intrauterin (D.I.U.)]

Dispozitiv contraceptiv plasat în uter.

DIFERITE TIPURI DE STERILET. Steriletele sunt mici dispozitive din material plastic de formă şi mărime variabilă de 3 sau 4 centimetri lungime prelungite în vagin printr-un fir ce semnalează prezenţa lor şi care permite să poate fi scoase. Există două tipuri principale: sterilete pasive (inerte), din polietilen, şi steriletele zise active cărora li s-a adăugat cupru sau progesteron pentru a le creşte efica­citatea (cele mai utilizate).

Plasat în cavitatea uterină un sterilet antrenează o reacţie locală care împiedică nidaţia oului în uter. El este aplicat de catre medic.

Steriletul este contraindicat femeilor care nu au avut niciodată copii şi celor care au un fibrom sau antecedente de infecţie a trompelor, din cauza riscului de infceţie genitală (salpingită). El nici nu evită, nici nu favorizează apa­riţia unei sarcini extrauterine.

Acţiunea sa contra­ceptivă poate fi diminuată prin luarea de antiinflamatoare si impune o igiena genitale riguroase şi o supra­veghere medicală regulată pentru a controla poziţionarea sa şi starea mucoasei uterine. Steriletul poate provoca dureri pelviene, hemoragii şi infecţii uterine sau tubare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?