Sinuzita

Inflamaţie a sinusurilor feţei.

O sinuzită afecteaza un sinus izolat sau ansamblul sinu­surilor. Inflamaţia poate fi acută sau cronică.

Sinuzită acută este o inflamaţie a sinusurilor feţei cauzată fie de propagarea unei infecţii de la nivelul foselor nazale, fie în cazul unui sinus maxilar, a unei infecţii a rădăcinii unui dinte de pe maxilarul superior.

Semnele sunt adesea unilaterale şi constau într-o rinoree (scurgere nazală) purulentă care poate fi posterioară şi poate trece în faringe fără să se exteriorizeze, într-o alterare a stării generale cu oboseală şi febră în jur de 38,5″C şi într-o durere locală a feţei.

Sinuzită maxilară este dureroasă dedesubtul ochiului, sinuzită frontală deaspra ochiului, sfenoidita (sinuzită sfenoidală) în spatele ochiului. Etmoidita (sinuzită etmoidului), frecventă mai ales la copil, se caracterizează printr-o umflă­tură, o înroşire şi o durere a unghiului intern al ochiului.

Sinuzitele pot să se complice printr-o acumulare de puroi prin blocarea scurgerii (sinuzită zisă blocată, orificiul fiind astupat de secreţii şi de inflamaţia mucoasei), printr-o extindere a infecţiei la ochi sau printr-o meningită, care impune un tratament de urgenţă.

Tratamentul formelor puţin dureroase şi puţin febrile se limitează Ia pulverizări locale de medica­mente vasoconstrictoare, la inhalaţii calde şi mentolate şi la analgezice. Tratamentul formelor mai avansate asociază antibiotice şi antiinflamatoare luate pe cale orală. Formele foarte dureroase necesita  o puncţie prin trocar apoi o spălătură a sinusului .

Sinuzită cronică este o inflamaţie a sinusurilor feţei care durează mai mult de trei luni.

Sinuzitele cronice pot fi unilaterale (legate adesea de o infecţie dentară, de o malformaţie a cornetelor sau a septului nazal) sau bilaterale (originea este putin cunoscută şi poate rezulta dintr-o boală difuză a mucoasei pituitare care imbraca fosele nazale).

Subiectul prezinat o rinoree (scurgere nazală) mai mult sau mai puţin puru­lentă,  o senzaţie de obstrucţie nazală şi de tuse cronică în timpul nopţii.

Tratamentul asociază antibiotice, antiinfla­matoare şi descongestionante ale foselor nazale sau un tratament chirurgical (curăţarea sinusurilor reali­zată de cele mai multe ori prin endoscopie) .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal