Schizofrenia

Psihoză caracteristică prin dezagre­garea personalităţii şi prin pierderea contactului vital cu realitatea. Afectează de cele mai multe ori adoles­centul sau adultul înaintea vârstei de 40—45 de ani.

Schizofrenia este caracterizată printr-o disociaţie mintală, ori o „discordanţă”, însoţită de o invazie haotică a imaginarului ca conduce la tulburări afective, intelectuale şi psihomotorii : sentimente contradictorii dovedite faţă de un acelaşi obiect (iubire, ură), incapacitate de a acţiona, autism, sentimentul de a nu se mai recunoaşte, delir, catatonie (totalitatea tulburărilor psihomotorii caracterizată printr-o absenţă de reacţie la stimulii exteriori,o imobilitate absolută, un refuz de a vorbi, de a mânca).

Se deosebesc mai multe forme de schizofrenie: schizo­frenia simplă (inhibiţie, bizarerie, nonconformism); schizofrenia paranoidă (delir neprecizat, temeri insolite organizându-se pe anumite teme – teama de a efectua anumite gesturi, teama de anumite culori -, bolnavul având, de altfel impresia că gândurile îi sunt manipulate din exterior); hebefrenia şi hebefrenocatatonia (catatonie, gesturi şi acţiuni puerile, repetarea nemotivată şi automată a cuvintelor, gesturilor sau a atitudinilor, pseudodeficit intelectual).

Tratamentul  apleleaza la psihanaliză, medicamente psihotrope, psihoterapie instituţională etc. şi permite paci­entului să găsească un anumit echilibru, dacă nu chiar să se vindece, mulţumită unei îngrijiri adaptate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal