Saturnism sau intoxicația cu plumb

Totalitate a manifestărilor cauzate de o intoxicaţie cu plumb sau cu săruri de plumb.

Saturnismul afectează de cele mai multe ori anumite profesiuni (sudori, spoitori de vase ctc.).  Eliminarea plumbului este foarte lentă, acesta se acumulează, mai întâi în oase şi apoi în alte ţesuturi. Intoxicaţia acuta se traduce prin dureri abdominale intense cu diaree şi vărsături, sau „colici de plumb”, printr-o polinevrită ( afectare a sistemului nervos periferic) urmate de convulsii care pot fi mortale.

Intoxicaţia cronica adaugă acestor simptome tulburări de comportament, pierderi ale memoriei, dureri de cap, o ceci­tate definitivă, o hipertensiune arterială, gingiile subiectului sunt încadrate de un chenar albăstrui.

Tratamentul constă în eliminarea plumbului cu ajutorul agenţilor chelatori admi­nistraţi in cure discon­tinue de aproximativ o săptămână. Dacă în cazul leziunilor din cadrul formelor acute se obţine o regresie, în cazul formelor cronice de saturnism prognosticul este mai sumbru.

Prevenirea se bazează pe  protecţia subiecţilor expuşi profesional.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?