Sânului (tumoră benignă a)

[tumora benigna a sanului]

Formaţiune nodulară benignă în ţesutul sânului.

O tumoră benignă a sânului este de cele mai multe ori un chist (cavitate umplută cu lichid), un adenofibrom (nodul rotund, uneori voluminos, care se roteşte sub deget), un lipom (tumoră grăsoasă), un papilom intracanalicular (proliferare a ţesutului într-un canal galactofor, care provoacă o scurgere de lichid limpede sau sângerând prin mamelon) sau o tumoră mamară filodă voluminoasă şi cu ridicături. Aceste ultime două tumori pot deveni canceroase.

Tumorile benigne ale sânului sunt simţite uneori la palpare.

Diagnosticul precis al unei tumori benigne a sânului este confirmat prin examene complementare, mamografia (radiografia sânului), ecografia şi puncţia sau biopsia tumorii, urmată de un examen la microscop al ţesuturilor prelevate.  In functie de diagnostic este stabilit tratamentul. Un chist este golit, un nodul fibros sau un lipom sunt scoase atunci când sunt prea voluminoase. Papiloamele şi tumorile filode sunt îndepărtate în mod sistematic din cauza riscului lor de evoluţie malignă. vezi  Sânului (cancer al).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?