Puls

Bătaie ritmică (pulsaţie) a arterelor datorată trecerii sângelui propulsat la fiecare contracţie cardiacă.

Pulsul se percepe apăsând cu un deget sau două pe artera radială situată la partea inferioară a antebraţului  la nivelul încheieturii mâinii, la nivelul arterei carotide (la baza gâtului), al arterei humerale (pe faţa internă a braţului), al arterei femurale (inghinal), al arterei poplitee (în spatele genunchiului), al arterei pedioase (pe spatele piciorului) sau al arterei tibiale posterioare (în spatele maleolei interne, relieful osos al extremităţii inferioare a tibiei, la înălţimea gleznei).

Luarea pulsului constă în evaluarea intensităţii şi ritmului pulsului si favorizeaza elaborarea unui diagnostic. Un puls foarte puternic poate semnala o insuficienţă aortică (defect de închidere a orificiului aortic al inimii); un puls slab poate marca o îngustare a arterei în amonte sau o insuficienţă cardiacă; un puls imperceptibil poate indica o obstrucţie a arterei în amonte din cauza unui  cheag (embolii) sau unei arterite .

Ritmul pulsului este de aproxi­mativ 70 bătăi pe minut şi poate trece de 100 bătăi pe minut în timpul unui efort sau al unei emoţii. O accelerare a pulsului indica o tahicardie iar o încetinire induca o bradicardie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?