Prurit (mâncărime)

[mancarime]

Senzaţie la nivelul pielii sau/şi al mucoaselor care provoacă dorinţa de a se scărpina.

Pruriturile pot fi generalizate sau localizate.

Pruritul generalizat este o mâncărime care afectează totalitatea corpului si are cauze diverse.

Acest prurit poate fi cauzat de o boală de piele (psoriazis, eczemă, lichen, infestare a pielii cu paraziţi), uneori într-un stadiu în care boala nu este evidentă îndeosebi în cazul lichenului, micozisului sau scabiei.

Cazuza poate fi medicamentoasa  (antibiotice, aspirină, barbiturice, sulfamide etc.) sau datorita prezentei unei afecţiuni, ca prezenţa unui obstacol pe căile biliare (calcul, tumoră), o insuficienţă renală cronică, o afecţiune hematologică (boala lui Hodgkin, poliglobulia), o boală hormonală (diabet, hipertiroidie) sau un cancer al unui viscer.

Atunci când nici una dintre cauzele anterioare nu este găsită pruritul generat poate fi dat de o dereglare psihologică, un prurit senil provocat de o deshidratare a pielii datorita varstei sau un prurit gravidic survenind în cursul celui de-al treilea trimestru al unei sarcini.

Tratamentul este un tratament al cauzei. Pruritul în sine este tratat pe cale orală (antihistaminice, anxiolitice) şi locală (băi calmante, pomezi de înmuiere, rar corticosteroizi). Pruritul gravidic cedează spontan după naştere.

Pruritul localizat este o mâncărime care nu afec­tează decât o parte a corpului.

Pruritul anal poate avea o cauză locală (abuz de pomadă, infecţie cu o ciupercă sau o bacterie, hemoroizi, fisură anală sau fistulă anală) sau generală (afecţiune hematologică sau hormonală, cancer al anusului, diaree cronică).  La copil originea sa este în mod frecvent oxiuroza (infestarea cu un vierme parazit care îşi depune ouăle pe marginea anusului).

Pruritul pielii capului poate fi cauzat de infestarea cu păduchi (îndeosebi la copil),  o boală dermato­logică (psoriazis) sau de o infecţie cu o bacterie sau cu o ciupercă (pitirosporoză).

Pruritul genital poate fi cauzat de o reacţie la anumite produse de igiena intima sau pentru curăţatul hainelor, o reacţie la latexul prezervativului, la lenjeria de corp din materiale sintetice sau poate constitui semnul unei infecţii (herpes, candidoză, infecţii cu chlamydia, cu tricomonas etc.). Un prurit al vulvei poate să mai fie cauzat de o boală localizată a pielii din această zonă sau de o boală generală (diabet, hipertiroidie).

Tratamentul este cel al cauzei insotit daca este necesar cu cel al pruritului în sine.

Unele prurituri anale şi genitale pot fi prevenite purtând lenjerie de corp din bumbac spălată cu săpun uşor alcalin şi prin folosirea pentru toaleta intimă a săpunurilor nealcaline.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă