Pneumopatie interstiţiala

Orice boală care afectează parenchimul plămânului (ţesutul funcţional).

Pneumopatiile interstiţiale sunt afecţiuni ce duc la modificarea de la starea de normalitatae a membranei alveolocapilare (membrană care permite schimburile de oxigen/dioxid de carbon dintre aer şi sânge), care poate fi îngroşată, infla­mată, edematoasă sau fibroasă.

O pneumopatie interstiţială se caracterizeaza printr-o gâfâială la efort.

Bolile care pot sta la originea unei pneumopatii interstiţiale pot fi : edem pulmonar(insuficienţă cardiacă stângă), pneumopatie de hipersensibilizare (bolile de plămâni ale crescătorilor de animale şi ale fermierilor). sarcoidoză ( boală infecţioasă de origine virală, parazitară, bacteriană sau micozică), pneumoconioză, limfangită carcinomatoasă,  granulomatoză, conectivită etc. Administrarea anumitor medicamente (amiodaronă, îndeosebi) poate să provoace o pneumopatie interstiţială.

Tratamentul si evolutia pneumopatiei interstiţiale este in functie de boala in cauza, unele se vindecădu-se de la sine (sarcoidoza), altele evoluind catre o  insuficienţă respiratorie cronică.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?