Pneumoconioza

Orice afecţiune difuză a plă­mânilor cauzată de inhalarea pe o perioada lunga de timp a prafului răspândit în atmosferă.

Pneumoconiozele pot fi cauzate de praful de silice (silicoză), de amiant (azbestoză), de şisturi (şistoză sau boala lucrătorilor din cariere), de pulberi de metal (fier, titan), de plastice, de polivinil, de cuarţ, de talc sau de fibre de sticlă.

Examenelor radiologice periodice efectuate la subiecţii expuşi riscului pot pune in evidenta o pneumoconioza (apare dupa expune indelungata), in prima faza se instaleaza jenă respiratorie ce poate evolua până la o insuficienţă respiratorie.

Tratamentul constă în întreruperea expunerii la factorii ce au cauzat pneumoconioza şi tratarea simptomelor insuficienţei respiratorii (administrarea de oxigen la domiciliu pentru formele evoluate). Prevenirea constă în purtatul unei măşti de către persoanele expuse acestui praf de la locul de muncă şi efectuarea controlului medical periodic.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being