Impetigo

Infecţie cutanată supurantă şi contagioasă de origine bacteriană cauzata de penetrarea pielii urmare a unei tăieturi, a leziunilor de herpes sau de eczemă, de catre stafilococul auriu sau streptococi.

Debuteaza printr-o mică placă roşie pe care apar vezicule (băşicuţe minusculc umplute cu un lichid limpede) care se umplu cu puroi, leziunile sunt apoi inlocuite de o crusta gălbuie de culoarea mierii care acoperă un puroi unsuros, febra este moderată. Scărpinatul crustelor favorizează transportul microbului dintr-un punct în altul şi formarea cicatricelor definitive sau prelungite.

Impetigo infecteză adesea conturul narinelor, al gurii, al ochilor si uneori zonele genitale.

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice active faţă de stafilococi şi streptococi, îngrijirile locale prin înmuierea crustelor (pulverizări de ser cu zinc sau aplicaţii de antiseptice, spălarea cu un săpun antiseptic). Pentru a evita efectele scăr­pinatului la copii se recurge la tăierea unghiilor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?