Hipersensibilitate

Reacţie exagerată de apărare a organismului împotriva unui antigen dat.

Se deose­besc patru tipuri de hipersensibilitate.

Tipul I  – hipersensibilitatea imediată sau anajilaxia, apare la câteva minute după contactul cu antigenul si se manifesta sub forma unei urticarii, unui astm, unui edem al lui Quincke sau a unui şoc anafilactic.

Tipul II – hipersensibilitatea citotoxica, se manifesta prin distrugerea celulelor organismului prin mecanisme autoimune sau sub actiunea unor medicamente (antibiotice, antipaludice sau antihipertensoare).

Tipul III-  hipersensibilitatea semiîntărziată, se manifesta prin depunerea anticorpilor asociaţi cu antigenele lor pe pereţii vaselor, producand leziuni.

Tipul IV – hipersensibilitatea întârziata, se manifesta prin reacţii inflamatorii majore (eczemă de contact, alergii microbiene).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?