Chiropractica (chiroterapie)

[chiroterapie]

Chiropractica (numită şi chiroterapie) este utilizată pentru remedierea deficienţelor şi blocajelor legate de sistemele osos, muscular şi nervos.

Are drept scop ajustarea vertebrelor, combaterea blocajelor şi restabilirea echilibrului fiziologic. De asemenea, contribuie la corectarea tulburărilor biomecanice care afectează poziţia corpului, mobilitatea, circulaţia sangvină şi tonusul muscular şi la reducerea durerilor cauzate de o inflamaţie provocată de o mişcare repetată.

Fondatorul chiropracticii este David Palmer care, în 1895, a reuşit să-i redea unei persoane auzul prin corecţia vertebrelor cervicale.

Denumirea tehnicii vine de la cuvântul grecesc chiros (mână). Tehnica reprezintă manipularea articulaţiilor şi vertebrelor cu ajutorul mâinilor ca acestea să poată reveni în spaţiile lor articulare.

Succesul manevrei este anunţat de un zgomot specific denumit cracment, realizat la nivelul acelei articulaţii. Datorită poziţiilor greşite pe care le adoptăm în timpul zilei şi al nopţii, la birou, la volan, articulaţiile se deplasează de la locul lor, apar contracturi musculare care menţin aceste dereglări de la normal şi dacă acestea persistă, după un timp apar posturi vicioase (apar aproape la toată lumea, dar asta nu înseamnă că suntem bolnavi).

Datorită activităţii zilnice, suprasolicitării la efort prelungit, greutăţii excesive, coloana vertebrală se poate tasa şi are nevoie de elongări şi rearanjarea articulaţiilor. Tehnica este folosită şi în devieri şi deformări ale coloanei vertebrale.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?