Biopsie

Testul medical realizat prin prelevarea de ţesut şi examinarea microscopică. Prin această tehnică se urmăreşte studierea structurii fragmentului respectiv (anatomopatologică) pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine. Se poate evidenţia şi sructura biochimică, imunologică, genetică, bacteriologică. Se pot examina şi diagnostica tumori, boli de sistem, prezenţa modificărilor de tip cancer.

Biopsia poate determina conduita ulterioară de tratament, de exemplu o tumoră cu celule canceroase ce începe sa infiltreze zone învecinate, infiltrarea fiind neoservabilă cu alte metode de exeminare, poate duce la instituirea unui tratament precoce, cu grad mult mai mare de vindecare şi supravieţuire.

Tehnic ad eprelevare se stabileşte în funcţie de scop. Pentru zone superificiale se practică sub anestezie locală, pentru biopsie de organ, anestezie generală. Riscurile sunt de lezare a unro vase improrante, hemoragia, dar pot fi controlate cu metodele moderne de imagistică şi medicaţie post-biopsie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă