Alăptare

Hrănirea nou-născutului sau sugarului cu lapte, fie în mod natural, fie artificial. Prima alăptare are loc la câteva ore după naştere (laptele se numeşte colostru matern), continuă până la cel puţin 4 luni, astfel fiind asiguraţi nutrienţii, sărurile minerale, anticorpii, apa, deci substanţele absolut necesare dezvoltării normale a copilului.

Alăptarea la sânul mamei se face alterantiv, de la un sân la celălalt. Mama trebie să respecte atât regulile de igienă locală, dar şi să se alimenteze cu produse bogate în calciu, proteine şi vitamine, să evite alcoolul, tutunul, ceaiul negru, cafeaua şi anumite tratamentele medicamentoase auto-administrate (se cere sfatul medicului pentru ca multe medicamente trec din sânge în laptele matern şi pot intoxica sau afecta fătul).

În cazul lactaţiei cu dificultate, când copilul nu poate suge în mod corespunzător sau canalele galactofore sunt înfundate, se poate folosi o pompă specială de extragere a laptelui ce va fi dat apoi copilului cu ajutorul biberonului.

Incidentele tip crăpături ale mamelonului (ragade) se tratează prin igienă strictă, tratament sub supravegherea medicului şi folosirea unei protecţii de mamelon. Infecţiile mamelonului sau întregii glande mamare necesită tratament medicamentos, pe durata acestuia copilul fiind alăptat artificial.

În mod frecvent se practică alăptarea mixtă: LA sân şi cu biberonul, care continuă şi în etapa de renunţarea la supt.

Alăptarea artificială înseamnă folosirea biberonului şi a unor variante de lapte artificial – formulele lor sunt adaptate vârstei şi caracteristicilor sugarului.  În cazul alăptării artificiale este esenţială de asemenea igiena prep;rării laptelui şi sterilizarea biberoanelor.

Greutatea copilului se supraveghează conform sfaturilor primite de la medicul pediatru. Orice tulburare în dezvoltarea sugarului, orice tulburare gastrică tip diaree sau vărsături, creştere a eliminărilor de urină sau alergii trebuie să fie imediat semnalată medicului.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă