7 mituri despre…dinţi

Sunt dinţii albi mai sănătoşi? Bomboanele sunt vinovate de apariţia cariilor? Şi este proteza dentară o cruce pe care trebuie să o purtăm la bătrâneţe?
  • Publicat:
7 mituri despre…dinţi

Sunt dinţii albi mai sănătoşi? Bomboanele sunt vinovate de apariţia cariilor? Şi este proteza dentară o cruce pe care trebuie să o purtăm la bătrâneţe?


Să aflăm împreună răspunsul la aceste întrebări demontând cele mai frecvente mituri despre sănătatea dentară:

1- Copiii din ziua de azi au o dantură defectuoasă – adevărat, însă lucrurile se îmbunătăţesc vizibil. 6 din 10 copii se duc în prima zi de şcoală fără nicio carie, relevă un studiu efectuat în Marea Britanie.

2- Dinţii albi sunt mai sănătoşi – deşi arată, ce-i drept, mai bine, nu înseamnă neapărat că  sunt şi mai sănătoşi. Dinţii nu sunt creaţi să arate impecabil, de un alb imaculat. Albirea profesională nu este neapărat nocivă pentru dantură, atât timp cât este făcută la intervale de timp recomandate sub supravegherea medicului specialist, însă poţi să-ţi păstrezi albul natural al dinţilor prin periaj corect cu o pastă de dinţi destinată albirii dinţilor, folosirea aţei dentare şi clătirea riguroasă a cavităţii orale, dar şi prin evitarea unor băuturi care pot păta dantura precum ceaiul, cafeaua şi vinul roşu.

3- Bomboanele şi ciocolata sunt singurele vinovate de apariţia cariilor – nimic mai fals! Există în prezent atât de multe alimente cu conţinut crescut de zahăr încât nu mai putem arunca vina doar pe păcătoasele bomboane.
Fructele uscate, sucul de fructe, mierea, sosurile şi multe alte produse ascund gramaje foarte mari de zaharuri, care nu numai că favorizează instalarea diabetului, dar şi apariţia cariilor.

4- Dinţii de lapte nu trebuie periaţi – chiar dacă în scurt timp îşi va pierde dinţii de lapte, copilul trebuie să deprindă acest obicei încă din copilărie şi să îi rămână întipărit în minte pentru o viaţă întreagă, astfel încât să i se pară un ritual necesar ce nu trebuie ocolit pentru a nu avea probleme cu dinţii mai târziu în viaţă.

Igiena dentară pentru cei mici începe chiar de la vârsta de 6 luni. Încă de pe atunci trebuie să acordăm o atenţie importantă periajului dentar care trebuie să se efectueze cu produse adaptate vârstei copilului pentru a evita apariţia cariilor la dinţii de lapte, dar şi pentru a-l ajuta să-si dezvolte obiceiul de a se spăla zilnic pe dinţi.

5- Cariile apărute în dinţii de lapte nu sunt importante deoarece copilul va scapa de ele odată cu apariţia dinţilor permanenţi – o idee falsă şi chiar periculoasă!

Medicii specialiştii atrag atenţia asupra faptului că afecţiunile dentare apărute la dinţii temporari se transmit dinţilor permanenţi, motiv pentru care copiii trebuie trataţi de către medicul dentist indiferent de vârstă sau severitatea afecţiunilor dentare.

6- Respiraţia urât mirositoare este cauzată de periajul incorect al dinţilor – da, cam în proporţie de 90%, afirmaţia este adevărată. În restul cazurilor, este vorba despre alimentaţie, deci aveţi grijă ce consumaţi pentru că mirosul gurii vă trădează negreşit.

7- La bătrâneţe ne rămâne doar…proteza – cercetarea şi îmbunătăţirile constante în domeniul stomatologic au dus la un fapt incontestabil, şi anume că un număr din ce în ce mai mare de oameni îşi păstreză dinţii naturali la vârste din ce în ce mai înaintate. S
pre exemplu, în 1968 circa 37% dintre bătrâni nu mai aveau dinţi, spre deosebire de anul 1998, când sondajele au indicat o scădere cu până la 12% a celor care îşi păstrează dantura la vârste înaintate.
 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
10 probleme dentare frecvente
10 probleme dentare frecvente
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân