5 lucruri pe care s-ar putea să nu le ştii despre dinţi

De multe ori ne rezumăm la a ne spăla pe dinţi în fiecare zi, a folosi apa dentară şi a merge la stomatolog când este nevoie.
  • Publicat:
5 lucruri pe care s-ar putea să nu le ştii despre dinţi
De multe ori ne rezumăm la a ne spăla pe dinţi în fiecare zi, a folosi apa dentară şi a merge la stomatolog când este nevoie. Mai grav este că obişnuim să nu ne gândim la dinţii noştri decât în momentul în care apare o carie sau durerea. Ei bine, există multe lucruri interesante pe care nu le cunoaştem despre dinţi şi care pot fi utile dacă vrei să ai un zâmbet frumos şi sănătos. 
 
Iată câteva lucruri pe care s-ar putea să nu le ştii despre sănătatea dinţilor tăi:

1. Unele medicamente îţi pot afecta dantura

Saliva (un dezinfectant natural al gurii) este esenţială pentru protejarea gingiilor şi diminuarea riscurilor de carii. Acestea sunt cauzate de bacteriile care se hrănesc cu cu zahăr din alimente şi băuturi. Astfel, o pelicula clară, aderentă, numită placă, se formează pe dinţi şi gingii. Saliva poate fi de ajutor în neutralizarea acestui proces.
 
De asemenea, saliva previne infecţiile participând activ la controlul bacteriilor şi ciupercilor de la nivelul cavităţii bucale. Atunci când nu producem salivă suficienta, gura noastră devine uscată şi ne creează o stare de disconfort.
 
Gura uscată este un efect secundar des întâlnit în cazul administrării unor medicamente, incluzând medicamente care tratează depresia, anxietatea, durerea, alergiile şi răcelile (antihistaminicele şi decongestionantele), obezitatea, acneea, epilepsia, hipertensiunea (diureticele), diareea, incontinenţa urinară, astmul (anumite bronhodilatatoare) sau boala Parkinson. Gura uscată este de asemenea un efect secundar al medicamentelor care determinaă relaxare musculară şi al sedativelor. Surprinzător şi picăturile pentru ochi pot afecta dantura. 
 
Astfel, mai puţină salivă înseamnă mai puţină protecţie împotriva cariilor. Iată câteva măsuri pe care le poţi lua în cazul în care te confrunţi cu această problemă:
  • Bea mai des apă 
  • Mestecă gumă fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar
  • Foloseşte o pastă de dinţi care conţine fluor
  • Nu uita că alimentele condimentate sau sărate pot amplifica senzaţia de gură uscată
  • Evită băuturile cu un conţinut mare de cofeină: cafea, ceai sau unele sucuri
  • Nu consumaa tutun sau alcool, pentru că amplifică senzaţia de gură uscată
  • Utilizează un umidificator pentru cameră în timpul nopţii

2. Gustările şi sucurile afectează dantura

Mai rău decât o felie de tort de ciocolată după cină ar putea fi ciugulitul non-stop şi toate băuturile pe care le consumi pe parcursul zilei. Nu este vorba neapărat de cât de mult zahăr sau amidon conţin acestea, ci şi de felul în care le consumi. 
Bacteriile în prezenţa zahărului din alimente, produc acizi. Acizii atacă dintele în primele 20 minute (poate chiar mai puţin) după masă. După un anumit timp, aceşti acizi distrug smalţul dintelui rezultând caria dentară. Aşa că, fie că este vorba de o linguriţă de zahăr în cafeaua de dimineaţă sau de o gogoaşă la prânz, acestea au aceleaşi consecinţe negative. Cu cât mănânci mai des zahăr sau alţi carbohidraţi, cu atât mai des acizii îţi vor ataca dinţii.
 
Pe scurt, este mai bine (cel puţin pentru dinţii tăi!) să mănânci o singură dată un desert decât mici gustări de mai multe ori pe zi. Încearcă  să nu sorbi de mute ori din paharul cu suc. Fiecare atac durează aproximativ 20 de minute şi atacul reîncepe la fiecare sorbitură. Aceste sorbituri dese expun dinţii la atacul acidului şi zahărului. Foloseşte paiul, astfel se evită contactul direct al zahărului cu dantura. Încearcă să citeşti etichetele băuturilor pe care le consumi. Băuturile care au un nivel al PH-ului ridicat şi conţin mult zahăr sunt periculoase pentru dantură.
 
Aşa că, mai bine alege apa – nu are zahăr, nu are calorii şi contribuie la starea de sănătate generală a organismului. Deshidratarea care duce la scăderea secreţiei de salivă (aceasta protejează împotriva atacului produselor acidulate) declanşează procesul de deteriorare al dinţilor şi poate duce şi la pierderea lor. 

3. Periatul excesiv poate face mai mult rău decât bine

Scopul unui periaj dentar eficient este menţinerea sub control a plăcii bacteriene, pentru a preveni caria dentară şi bolile parodontale. Periajul excesiv ar putea expune rădăcina dintelui şi gingia la iritaţii. O altă problemă a periatului excesiv este erodarea smalţului dentar. O igienă orală riguroasă trebuie menţinută din punct de vedere a eficienţei ei, fără a exagera, deoarece rezultatele pot fi opuse celor aşteptate. Periajul excesiv, mai ales imediat dupa ce ai consumat dulciuri, poate distruge dintele. 

4. Trebuie să scuipi pasta de dinţi, dar nu neapărat şi să te clăteşti

Ştim, sună groaznic dar unii specialişti susţin că nu este neapărat nevoie să te clăteşti după ce te-ai spălat pe dinţi. Ce este cu adevărat important este să nu înghiţi pasta de dinţi. Potrivit web.md, ci cât fluorul intră în contact cu dinţii tăi mai mult timp, cu atât poate fi mai eficient în prevenirea cariilor. Fluorul ajută la sănătatea dinţilor, întărind smalţul şi făcându-l mai rezistent la carii. Totodată, fluorul ajută la remineralizarea cariilor incipiente şi scade cantitatea de acizi pe care bacteriile din cavitatea bucală îl produc. Această idee este similară cu tratamentele mediciilor dentişi la cabinet care aplică un gel sau pastă sau un gel cu flour pe care o lasă să acţioneze timp de 30 de minute. 

5. Dinţii tăi pot fi un indicator al stării tale generale de sănătate

Unul din 7 adulţi cu vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani are gingivită. În cazul adulţilor de peste 65 de ani, riscul creşte la 1 din 4. Asta este o problemă gravă, pentru că infecţiile şi cariile pot fi asociate cu problemele de sănătate precum boli de inimă sau diabetul.
 
Sănătatea orală este o parte integrală a stării generale de sănătate. Un lucru pe care nu îl realizează multă lume este că acele persoane care au un risc ridicat de gingivită prezintă şi un risc mai mare de a suferi de boli de inimă.  Dinţii netrataţi la timp duc la apariţia altor boli, mai grave, care cu greu pot fi vindecate. Mai mult, în sarcină, cariile sunt un pericol pentru mamă şi bebeluş. Diabetul provoacă afecţiuni gingivale şi candidoză orală, iar cariile şi gingiile sângerânde agravează diabetul. Aşa că tratează corect diabetul şi ai grijă de sănătatea dinţilor, pentru că ele depind una de alta.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”