5 întrebări pe care dentistul ar trebui să ţi le pună

Înainte de orice manoperă stomatologică, medicul dentist trebuie să afle anumite informaţii printr-un dialog amănunţit cu pacientul. Întrebările puse pacienţilor conduc la anumite concluzii de natură medicală cu referire la problemele dentare şi starea generală de sănătate a pacientului.
  • Publicat:
5 întrebări pe care dentistul ar trebui să ţi le pună

Înainte de orice manoperă stomatologică, medicul dentist trebuie să afle anumite informaţii printr-un dialog amănunţit cu pacientul. Întrebările puse pacienţilor conduc la anumite concluzii de natură medicală cu referire la problemele dentare şi starea generală de sănătate a pacientului.

1. Una din primele întrebări pe care medicul dentist ar trebui să o adreseze oricărui pacient la vizita acestuia în cabinetul stomatologic este : “Ce vă supără?”.

Prin aceasta, medicul se pune la curent cu motivul prezenţei pacientului şi cu necesitatea imediată a acestuia. Această întrebare, coroborată cu unele ajutătoare pentru obţinerea unor informaţii detaliate, va conduce la formarea unei imagini de ansamblu asupra cerinţei de urgenţă a pacientului.

2. O altă întrebare destul de frecventă care nu ar trebui să lipsească din cadrul consultului preliminar este : “În prezent urmaţi vreun tratament medicamentos?”.

Multe manopere stomatologice sunt influenţate de medicaţia pe care pacienţii o urmează, de aceea această informaţie este importantă. Este urmată bineînţeles de date despre medicaţia respectivă, frecvenţa, durata tratamentului şi motivele pentru care a fost prescrisă aceasta. 

3. La fel de importantă este şi întrebarea referitoare la prezenţa unor eventuale boli sau a antecedentelor medicale. Acestea pot influenţa major tratamentul stomatologic ce urmează a fi efectuat.

În anumite situaţii, când pacientul nu poate furniza informaţiile necesare, se poate lua legătura cu medicul acestuia de familie sau cu medicul specialist care a prescris tratamentul şi care poate lua decizia de a modifica sau a întrerupe temporar medicaţia în favoarea unor manopere stomatologice de urgenţă. După consultaţia completă, medicul îi prezintă pacientului variantele de plan de tratament corespunzătoare situaţiei date.

4. Una din întrebările pe care medicul o va adresa acestuia este legată de aşteptările pacientului cu privire la restaurarea finală.

Este datoria medicului să prezinte posibilităţile terapeutice, avantajele şi dezavantajele acestora precum şi durata estimativă a tratamentelor. Pacientul va lua decizia finală împreună cu medicul şi vor stabili programările.

5. Nu în ultimul rând, în timpul primei întâlniri cu pacientul, se observă statusul igienei dentare a acestuia. Medicul trebuie să ceară informaţii cu privire la modalităţile de igienizare pe care pacientul le foloseşte, iar în cazul în care acestea sunt nesatisfăcătoare, să dea indicaţii şi să prezinte acestuia tehnicile corespunzătoare în situaţia dată.

Igiena orală adecvată implică periajul zilnic şi folosirea aţei dentare Oral-B Satin Floss, pentru a îndepărta pelicula de bacterii şi resturile alimentare acumulate la baza dinţilor. Este recomandată folosirea blend-a-med ProExpert All in One cu Complex de Staniu care oferă protecţie impotriva celor mai frecvente 7 probleme verificate de medicul stomatologic.

În plus, pacientul trebuie să deprindă câteva noţiuni de bază despre igiena orală şi folosirea corespunzătoare a periuţei de dinţi. De la indicaţia de a folosi periuţe de dinţi cu peri moi şi rotunjiţi la capăt, până la înlocuirea periuţei de dinţi o dată la trei luni, toate acestea sunt informaţii pe care medicul stomatolog trebuie sa le prezinte pacienţilor în cadrul consultaţiei de început.

Periuţa de dinţi Oral-B  Pro Expert Pro Flex oferă multiple beneficii sănătăţii orale prin cele doua parti laterale flexibile ce ajung in zonele greu accesibile oferind o curatare avansata.

Acestea indicatii, cat si o serie de întrebări din cadrul consultaţiei iniţiale, vor ajuta în stabilirea viitorului plan de tratament în funcţie de nevoile şi cerinţele pacientului, cât şi de posibilităţile terapeutice existente în situaţia acestuia.
 

Vezi mai multe articole despre îngrijirea şi sănătatea danturii în secţiunea Dental Health.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân