Obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Cancerul este o boală în plină expansiune: dacă în 2012, 14 milioane de persoane din întreaga lume se confruntau cu diverse afecţiuni maligne, până în 2030, specialiştii cred că numărul acestora va ajunge la aproape 22 de milioane.
  • Publicat:
Obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Cancerul este o boală în plină expansiune: dacă în 2012, 14 milioane de persoane din întreaga lume se confruntau cu diverse afecţiuni maligne, până în 2030, specialiştii cred că numărul acestora va ajunge la aproape 22 de milioane. Şi, totuşi, care sunt greşelile care se fac în tratarea acestei afecţiuni?

,,Dacă vorbim despre România, există o prevalenţă diferită a cancerului la femei faţă de bărbaţi. Cel mai frecvent la femei este cancerul mamar, apoi urmează cel de col uterin, cancerul de colon, de endometru, apoi în primele 10 mai sunt cancerele de ovar, tiroidă, cancerul pulmonar, melanomul malign şi renal. La bărbaţi, pe primul loc ca frecvenţă este cancerul de colon, urmează cel de prostată, apoi cancerele pulmonare, de vezică urinară, de cavitate orală, de faringe, de laringe, cancerul renal, gastric şi leucemiile”, descrie situaţia oncologul Mirela Drăgan.

Medicii români semnalează şi o creştere alarmantă a cancerelor localizate în sfera digestivă, cum sunt cele de stomac sau de colon. Sunt tot mai numeroase şi pacienţii, tot mai tineri, ajung la doctori în stadii avansate. Ceea ce le reduce drastic speranţa de viaţă.

,,Dacă un cancer este depistat la debutul bolii, şansele de vindecare se pot dubla. De altfel, se ştie că în stadiile 1 şi 2, rata de curabilitate a cancerului este de 80-90%, pe când în stadiile avansate scade dramatic. Depinde şi de localizare, dar este important să fie descoperit în fază incipientă”, completează oncologul Mirela Drăgan.

În plus, specialistul atrage atenţia asupra unor obiceiuri periculoase care persistă în rândul populaţiei din România.

,,Cea mai periculoasă rămâne tentaţia de a apela la terapii naturiste. Noi le spunem pacienţilor să ne anunţe dacă folosesc terapii naturiste, pentru că pot exista reacţii adverse sau involuţii şi ar trebui să le cunoaştem originea. Există, din păcate, şi pacienţi care folosesc exclusiv terapia naturistă sau anumite regimuri alimentare. Şi am văzut, din păcate, şi cancere care ar fi fost tratabile şi vindecabile dacă ar fi venit la timp la noi.

De exemplu, am văzut un cancer mamar, la o persoană tânără, care nu a dorit să facă tratament. Boala a evoluat, a avut metastaze hepatice multiple şi atunci în ceasul al 12-lea, s-a gândit că ar vrea să facă ceva, dar a fost prea târziu”, mărturiseşte dr. Mirela Drăgan.

Cât contează biopsia?

O altă prejudecată este aceea legată de biopsie: multe persoane cred în continuare că recoltarea de ţesut din tumoră duce la răspândirea bolii în corp. Acest lucru este total greşit, biopsia fiind singura metodă care stabileşte cu precizie despre ce tip de boală este vorba. 

Există rezerve ale pacienţilor şi faţă de chimioterapie şi radioterapie, însă aceste terapii fac parte din protocoalele internaţionale de tratament pentru cancer, care dau rezultate bune şi în România, dacă pacienţii ajung la timp la medic.

,,În plus, în cazul cancerului, abordarea multidisciplinară este vitală: un oncolog nu poate să-şi facă meseria fără chirurg, fără un anatomopatolog, fără hematolog, gastroenterolog etc. De asemenea, este important să existe o relaţie de încredere între medic şi pacient, aceasta contează poate mai mult de 50% din evoluţia bolii”, completează oncologul.

Medicii îi avertizează pe români şi asupra obiceiurilor periculoase care cresc riscul de cancer: sedentarism, alimentaţie dezechilibrată şi fumat. Acestea trebuie corectate prin dietă, mişcare şi renunţare la tutun, mai ales de către cei care au în familie rude apropiate bolnave de cancer. Moştenirea genetică este un alt factor de risc pentru afecţiunile maligne.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: