Imunoterapia creşte speranţa de viaţă: INTERVIU EXCLUSIV cu unul dintre cei mai reputaţi oncologi din Europa

Imunoterapia oferă speranţă pentru mulţi dintre bolnavii de cancer. Despre cum funcţionează şi când poate fi aplicată, ne-a explicat într-un interviu, Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului.
  • Publicat:
Imunoterapia creşte speranţa de viaţă: INTERVIU EXCLUSIV cu unul dintre cei mai reputaţi oncologi din Europa

Imunoterapia oferă speranţă pentru mulţi dintre bolnavii de cancer. Despre cum funcţionează şi când poate fi aplicată, ne-a explicat într-un interviu, Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului. Conducător a mai multe studii clinice cu valoare academică în cadrul Universităţii de medicină din Viena şi în cadrul Grupului de Cooperare Oncologică pentru Europa Centrală, dânsul este şi preşedintele Diviziei Clinice de Oncologie din cadrul Departamentului de Medicină al Universităţii de Medicină din Viena. Christoph Zielinski a publicat peste 450 de lucrări originale şi recenzii în jurnale ştiinţifice, fiind şi autorul unei cărţi de referinţă „Starea Oncologiei 2013”. Este şi redactorul şef al ESMO Open, jurnalul Societăţii Europene de Oncologie Medicală.

C.S.Î.D.: Care sunt cele mai agresive şi dificil de tratat tipuri de cancer?
C.Z.: Cancerul pulmonar ar fi una dintre cele mai dificil de tratat tipuri de cancer. Cu toate că am reuşit să facem progrese de-a lungul anilor în tratamentul acestuia, rămâne în continuare o formă dificil de tratat şi extrem de agresivă. Medicamentele de imunoterapie ajută foarte mult în aceste cazuri, înregistrându-se îmunătăţiri semnificative, remarcabile. Cancerul pancreatic este de asemenea o boală extrem de dificil de tratat, probabil cea mai mare provocare a medicinei în momentul de faţă. Este conectat cu stilul de viaţă (obezitatea), motiv pentru care este mult mai complex.

C.S.Î.D.: Consideraţi că noile tratamente pot ajuta la vindecarea cancerului?
C.Z.:
Este o întrebare bună. Imunoterapia este o formă de tratament care face cu adevărat o diferenţă, în momentul de faţă. De exemplu, cu anumite caracteristici moleculare, cancerul pulmonar poate fi tratat cu ajutorul imunoterapiei aducând o rată de supravieţuire de aproximativ 40%, ceea ce este uimitor. Poate că nu pot fi neapărat vindecate formele de cancer, dar cu siguranţă pot fi ţinute sub control. Melanomul malign este o altă formă de cancer – o boală a pielii – care se manifestă prin apariţia unei aluniţe, care odată expusă la soare în mod frecvent dă naştere bolii. În prezent au reuşit să se realizeze îmbunătăţiri cu privire la controlul acestei boli, cu toate că în trecut era o formă fatală de cancer.

C.S.Î.D.: Ce ne puteţi spune despre imunoterapie? Când se foloseşte ea?
C.Z.: Imunoterapia este una dintre cele mai explorate arii de tratament pe care le avem în zilele noaste, în domeniul oncologiei. Este un tărâm în plină dezvoltare, în fiecare săptămână apărând câte două-trei studii care îi demonstrează eficacitatea. Practic, imunoterapia izolează celulele infectate de celulele albe, care pot ataca ulterior tumora, dizolvând-o. Ceea ce ştim noi este că există o legătură între tumoră şi celulele albe, care se activează reciproc. Imunoterapia este o manipulare a sistemului de autoapărare a organismului şi acest lucru este extraordinar. Imunoterapia este în plină dezvoltare, învăţăm constant despre aceasta. Chiar acum 3 zile am aflat că imunoterapia are un efect grozav atunci când tumora este foarte uşor de detectat la nivelul organismului. Anumiţi pacienţi dau randamente mai bune la imunoterapie, spre deosebire de chimioterapie, iar în prezent încercăm să identificăm cu exactitate categoriile de candidaţi ideali pentru imunoterapie, şi de asemenea să reuşim să combinăm imunoterapia cu chimioterapia, pentru rezultate remarcabile.

C.S.Î.D.: Care sunt riscurile imunoterapiei?
C.Z.:
Riscurile presupun activarea sistemului imunitar. Imunoterapia blochează creşterea necontrolată a celulelor, iar acest blocaj poate conduce către atacuri asupra anumitor ţesuturi (fenomenul autoimun). Şi totuşi, cu noua generaţie a imunoterapiei, nu prea se mai întâmplă astfel de evenimente, însă chiar şi aşa pot apărea reacţii adverse precum iriarea pielii, în anumite zone sau diaree. Cu toate acestea, nu există niciun fel de medicament fără afecte adverse, în plus, în comparaţie cu chimioterapia, consecinţele nu sunt la fel de invazive.

C.S.Î.D.:  Dacă se observă faptul că nu există niciun rezultat ca urmare a chimioterapiei, se recomandă automat imunoterapia?
C.Z.: 
Depinde foarte mult de caz. Putem recomanda un anumit tratament doar atunci când avem dovezi semnificative. Nu lucrăm conform propriilor opinii, ci conform dovezilor ştiinţifice. Desigur, există foarte multe dovezi care atestă faptul că imunoterapia reacţionează mult mai bine asupra organismului spre deosebire de chimioterapie, însă cu toate acestea este nevoie de dovezi ştiinţifice. Per total, există doar un procent de 20-30%  de pacienţi care beneficiază de imunoterapie în momentul de faţă.

C.S.Î.D.: Imunoterapia poate funcţiona asupra tuturor formelor de cancer, sau doar asupra unor forme specifice?
C.Z.:
Repet, depinde. Momentan avem înregistrate 10 tipuri de cancer care reacţionează foarte bine la imunoterapie: cancerul pulmonar, cu anumite caracteristici; cancerul renal; cancerul de vezică; cancerul de stomac; cancerul gastroesofagian; melanomul malign; anumite tipuri de cancer de colon – 50% dintre tipuri; cancerul pancreatic; carcinomul celular.
Cancerul de sân are o abordare total diferită. Au fost realizate multe progrese în ultimul deceniu. Aici întâlnim o serie de entităţi majore: tulburările endocrine care ţin de estrogen şi pot fi tratate prin administrarea hormonilor şi cancerul mamar triplu negativ, care ar putea beneficia de imunoterapie.
Imunoterapia pe care o avem acum este doar sfârşitul unui început, încă mai avem de descoperit. Imunoterapia funcţionează doar atunci când avem acele tipuri de celule albe, care pot ataca tumora. Ea poate funcţiona şi cu alt timp de celule albe, care se află în jurul tumorii, însă momentan încercăm să lucrăm şi la dezvoltarea acestui tip de imunoterapie şi chiar la combinarea tipurilor de imunoterapie între ele, pentru a genera un rezultat uluitor. Momentan lucrăm la o modalitate prin care putem introduce celulele albe în ţesutul tumorii, astfel încât acestea să poată ataca tumora. Odată ce vom reuşi să realizăm tot ceea ce ne propunem, probabil vom avea rezultate mult mai semnificative, în final.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: