Cancerul: cum apare, factori care îl declanşează şi cum se răspândeşte

Sunt nenumărate studii şi cercetări ştiinţifice care încearcă să afle ce determină apariţia cancerului şi modalitatea în care acesta se răspândeşte. Citeşte mai jos de ce este cancerul o boală genetică, care sunt factorii care contribuie la apariţia lui şi când modificările ţesuturilor nu sunt canceroase.
  • Publicat:
Cancerul: cum apare, factori care îl declanşează şi cum se răspândeşte

Sunt nenumărate studii şi cercetări ştiinţifice care încearcă să afle ce determină apariţia cancerului şi modalitatea în care acesta se răspândeşte. Citeşte mai jos de ce este cancerul o boală genetică, care sunt factorii care contribuie la apariţia lui şi când modificările ţesuturilor nu sunt canceroase.

Cum apare cancerul?

Cancerul este o boală genetică, adică este cauzată de schimbări ale genelor care controlează modul în care funcţionează celulele noastre, în special modul în care acestea cresc şi se divid.

Modificările genetice care dau naştere tipurilor de cancer pot fi moştenite de la părinţii noştri sau pot apărea de-a lungul vieţii, ca rezultat al erorilor cauzate de celule divizate sau din cauza deteriorării ADN-ului cauzată de anumiţi factori de mediu, substanţe precum chimicalele din tutun şi radiaţiile (cum ar fi razele ultraviolete).

Însă e important de ştiut că fiecare persoană dezvoltă o combinaţie unică de schimbări genetice. Deoarece cancerul continuă să crească, vor apărea modificări suplimentare. Chiar şi în cadrul aceleiaşi tumori, diferite celule pot avea modificări genetice diferite.

În general celulele canceroase au mai multe modificari genetice, cum ar fi mutaţii la nivelul ADN-ului, spre deosebire de celulele normale care au mai puţine. Unele dintre aceste modificări nu au legătură cu cancerul; acestea ar putea fi rezultatul cancerului, mai degrabă decât cauza sa.

Factori care contribuie la apariţia cancerului

Modificările genetice care contribuie la apariţia cancerului tind să afecteze trei tipuri principale de gene – protooncogene, genele supresoare tumorale şi genele de reparare a ADN-ului. Aceste schimbări sunt uneori numite „factori contribuitori” ai cancerului.

Protooncogenele sunt implicate în creşterea şi divizarea normală a celulelor. Cu toate acestea, atunci când aceste gene sunt modificate în anumite moduri sau sunt mai active decât cele normale, ele pot deveni gene care dau naştere cancerului (sau oncogene), permiţând celulelor să crească şi să supravieţuiască atunci când nu ar trebui.

Genele supresoare ale tumorii sunt de asemenea implicate în controlul creşterii şi divizării celulare. Celulele cu anumite modificări ale genelor supresoare tumorale se pot diviza într-un mod necontrolat.

Genele de reparaţii ale ADN-ului sunt implicate în fixarea ADN-ului deteriorat. Celulele cu mutaţii în aceste gene au tendinţa de a dezvolta mutaţii suplimentare în alte gene. Împreună, aceste mutaţii pot provoca celulele să devină canceroase.

Extinderea cancerului

Cancerul care s-a răspândit de la locul în care a apărut iniţial este numit cancer metastatic. Procesul prin care celulele canceroase se răspândesc în alte părţi ale corpului se numeşte metastază. Cancerul metastatic are acelaşi nume şi acelaşi tip de celule canceroase precum cancerul iniţial sau primar. De exemplu cancerul de sân care se răspândeşte şi formează o tumoare metastatică în plămân este cancer de sân metastatic, nu cancer pulmonar. Sub microscop celulele canceroase metastatice arată în general la fel ca celulele cancerului original.

Mai mult decât atât, celulele canceroase metastatice şi celulele cancerului iniţial au de obicei unele caracteristici moleculare comune, cum ar fi prezenţa unor modificări cromozomiale specifice. Tratamentul poate ajuta la prelungirea vieţii persoanelor cu cancer metastatic. În general, obiectivul principal al tratamentelor pentru cancerul metastatic este de a controla creşterea cancerului sau de a ameliora simptomele cauzate de acesta.

Modificări ale ţesuturilor care nu sunt canceroase

Nu orice schimbare în ţesuturile organismului este cancer. Unele modificări ale ţesutului se pot dezvolta în cancer dacă nu sunt tratate.

Hiperplazia are loc atunci când celulele dintr-un ţesut se divid mai repede decât în mod obişnuit, iar celulele suplimentare se acumulează sau se proliferează. Cu toate acestea celulele şi modul în care ţesutul este organizat arată normal sub microscop. Hiperplazia poate fi cauzată de mai mulţi factori sau condiţii, inclusiv iritaţia cronică.

Displazia este o afecţiune mai gravă decât hiperplazia. În displazie există de asemenea, o acumulare de celule suplimentare, dar celulele arată anormal şi există schimbări în modul în care ţesutul este organizat. În general cu cât sunt mai anormale celulele şi ţesuturile, cu atât este mai mare şansa de a se forma cancerul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Cele mai cunoscute tipuri de cancer
Cele mai cunoscute tipuri de cancer
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: