Brahiterapia, un tratament pentru cancerul de prostată, disponibil şi în România

Brahiterapia este o metodă terapeutică minim invazivă, cu aceeaşi indicaţie ca prostatectomia radicală (îndepărtarea chirurgicală de îndepărtare a glandei prostatice) în cazul unui cancer de prostată localizat.
  • Publicat:
Brahiterapia, un tratament pentru cancerul de prostată, disponibil şi în România

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2014 au fost diagnosticaţi cu cancer la prostată 4.532 de români. Aproape jumătate dintre ei (2.137) au decedat din cauza acestei maladii. Statisticile plasează România, deseori, printre ţările cu mortalitate ridicată de cancer, ceea ce se explică prin depistarea tardivă a maladiei. Românii nu fac controale regulate şi amână vizita la medic până în momentul în care nu mai pot suporta durerile. Rate de mortalitate pentru cancer mai mari decât în România sunt în Cehia, Danemarca, Polonia, Slovacia sau Ungaria.

“Cancerul de prostată este una din cele mai frecvente forme de cancer în rândul bărbaţilor. În România, sunt diagnosticate peste 32 de cazuri la fiecare o sută de mii de locuitori, iar jumătate dintre pacienţi ajung să fie răpuşi de această boală. În Europa, mortalitatea este de un sfert din cei diagnosticaţi cu cancer la prostată” afirmă Victor Madan, medic primar urologie.

Conform Societăţii Americane a Cancerului, unul din şapte barbaţi va face cancer la prostată. La nivel mondial, brahiterapia la prostată este practicată intensiv de către urologi: de 20 de ani în SUA şi de aproximativ 10 ani în ţările dezvoltate din Europa.

Anual, aproape o mie de români bolnavi de cancer aleg să se trateze în străinătate, conform datelor oficiale. În realitate, numărul lor este mult mai mare. Pentru cei care suferă de cancer la prostată medicii români propun tratamente avansate care le pot salva viaţa precum brahiterapia, care se face acum şi în România/

Ce este brahiterapia?

Brahiterapia este o metodă terapeutică minim invazivă, cu aceeaşi indicaţie ca prostatectomia radicală (îndepărtarea chirurgicală de îndepărtare a glandei prostatice) în cazul unui cancer de prostată localizat.

Brahiterapia constă în introducerea  în prostată, prin nişte ace subţiri, a unor granule (seminţe) de material radioactiv de dimensiunea unor boabe de orez. Granulele sunt eliberate în locul dorit  şi emit doze mici de radiaţii timp de săptămâni sau luni. Radiaţia parcurge, astfel, o distanţă foarte mică, iar seminţele pot acţiona direct asupra ţesutului afectat, într-o zonă foarte restrânsă.

“De regulă, sunt plasate între 40 şi 100 de seminţe. Fiind foarte mici, cauzează doar un disconfort nesemnificativ. Acest tip de radioterapie necesită, totuşi, o anumită formă de anestezie şi se recomandă spitalizarea peste noapte. Fiind o intervenţie minim invazivă, timpul de recuperare după intervenţie şi după radioterapie se reduce semnificativ” explică dr. Victor Madan, medic primar urologie.

Avantajele majore ale acestei intervenţii sunt că:

  • are aceeaşi indicaţie ca operaţia deschisă sau laparoscopică;
  • se efectuează într-o zi, iar pacientul poate reveni în viaţa profesională şi socială imediat;
  • nu prezintă complicaţii majore precum incontinenţa sau potenţa;
  • riscurile postoperatorii de infarct, sângerare, infecţie sau fistule urinare sunt net diminuate.

      Faţă de prostatectomia radicală (operaţia care presupune excizia prostatei şi a veziculelor seminale) ratele de incontinenţă urinară şi disfuncţie erectilă/impotenţă sunt mult mai mici în cazul brahiterapiei. Durata spitalizării, în cazul brahiterapiei, este de o noapte, iar în cazul prostatectomiei radicale poate creşte până la 5-7 nopţi. De asemenea, în cazul brahiterapiei pacientul părăseşte spitalul în prima zi după procedură, fără sondă uretro-vezicală şi fără restricţii în ceea ce priveşte efortul fizic sau activităţile curente. Radioterapia externă presupune administrarea unor doze mici de radiaţii, repetat, pe parcursul mai multor săptămâni.

Dacă boala se află în stadiu localizat (capsula prostatică este integră la examenul RMN şi ganglionii pelvini au dimensiuni normale) brahiterapia prostatică are rezultate oncologice similare cu radioterapia externă şi prostatectomia radicală, ajungând la rate de supravieţuire la 10 ani de peste 90% – fiind o metodă curativă.

Depistarea precoce se face prin biopsie ţintită cu fuziune de imagini RMN, care conduce la un diagnostic precis şi care face posibilă intervenţia prin această terapie minim invazivă, care este brahiterapia prostatei.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: