5 informaţii esenţiale care pot fi hotărâtoare în tratarea şi vindecarea unui cancer

5 elemente trecute în revistă de medicul primar oncolog Bogdan Gozman - membru al Societăţii Europene de Oncologie medicală, - sunt esenţiale în a depista şi trata cu succes cancerul.
  • Publicat:
5 informaţii esenţiale care pot fi hotărâtoare în tratarea şi vindecarea unui cancer

Diagnosticul “cancer” tulbură vieţile tuturor celor care se confruntă cu această afecţiune care, potrivit estimărilor va atinge un număr de 24 de milioane de îmbolnăviri, la nivel mondial, în 2035. Bolnavi, membri ai familiei, personal medical, cu toţii fac echipă pentru a învinge, trata şi trece peste toate aspectele neplăcute ale bolii. Iar fiecare zi aduce veşti bune de pe frontul luptei cu cancerul prin terapii noi, efecte adverse tot mai puţine, şanse crescute de vindecare şi o conştientizare tot mai mare asupra importanţei prevenţiei. 5 elemente trecute în revistă de medicul primar oncolog Bogdan Gozman – membru al Societăţii Europene de Oncologie medicală,  – sunt esenţiale în a depista şi trata cu succes cancerul.

În primul rând, depistarea precoce este de luat în calcul pentru a creşte şansele de vindecare. “Majoritatea formelor de cancer pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate în stadii incipiente. De exemplu, în cancerul mamar, depistarea şi tratarea bolii în stadiul I înseamnă o supravieţuire la 5 ani de peste 90-95%, în timp ce în stadiul III, aceasta scade la 50-60%, deci este vorba de o diferenţă foarte mare”, remarcă medicul Bogdan Gozman.

În doilea rând, evitarea tratamentelor alternative, care nu sunt dovedite ca fiind eficiente prin studii ştiinţifice, este imperativă. “Există în continuare o reticenţă a pacienţilor faţă de tratamentele oncologice din teamă, informaţii insuficiente despre beneficiile şi reacţiile adverse, iar toate acestea îi fac să recurgă la “tratamente alternative” care, din păcate, sunt ineficiente (potrivit Agenţiei americane a medicamentului – FDA) şi nu au niciun suport ştiinţific”, completează specialistul.

O a treia condiţie esenţială pentru a creşte şansele de vindecare în cancer este abordarea fiecărui caz de către o echipă complexă de specialişti. “În prezent, tratamentele oncologice sunt extrem de complexe, existând numeroase opţiuni terapeutice, de multe ori cu eficienţă apropiată, dar nu egală. Părerea mea este că întrunirea unei comisii oncologice este obligatorie pentru luarea celei mai bune decizii pentru pacient şi stabilirea secvenţei terapeutice optime”, adaugă dr. Gozman.

O a patra măsură importantă care poate fi hotărâtoare în prevenţia şi tratarea cancerului este evitarea factorilor de risc. De altfel, se estimează că până la 50 la sută dintre cancere pot fi prevenite printr-un stil de viaţă sănătos. “Există un consens internaţional promovat de diverse organizaţii mondiale de sănătate potrivit cărora evitarea fumatului, alcoolului, noxelor, a sedentarismului şi obezităţii, alimentaţia echilibrată, vaccinarea anti-hepatită B şi HPV reduc riscul de cancer”, enumeră medicul oncolog situaţiile periculoase, decisive în cancer.

Şi nu în ultimul rând, specialiştii remarcă dezvoltarea terapiilor de ultimă generaţie care cresc gradul de personalizare a tratamentului şi implicit, pe cel al reuşitei. “Tendinţa în oncologie este de a introduce în tratamentul formelor de cancer medicamente moderne, aşa-numita “terapia moleculară”, foarte diferită ca mecanism de acţiune faţă de citostaticele clasice şi de multe ori, mult mai eficientă. Trebuie să amintim şi progresele mari înregistrate în medicaţia adjuvantă chimioterapiei care combate sau atenuează reacţiile adverse cum ar fi greţurile, deprimarea sistemului imunitar, anemia”, concluzionează medicul oncolog Bogdan Gozman.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: