Prostatita acuta: simptome, tratament

Prostatita acuta: simptome, tratament

Prostatita – descriere generala

Cistita aste o infectie simpla de tract urinar inferior ce determina o inflamatie a vezicii (din grecescul kystis: basica, vezica + -ita: inflamatie). Cum si barbatii si femeile au vezica urinara ambii pot face cistita, dar din pacate barbatii pot suferii o infectie de tract urinar inferior mult mai neplacuta si anume prostatita acuta sau cronica.

Ce este prostata? Este un organ vecin vezicii urnare, o glanda a aparatului urogenital masculin, mai exact este zona de intersectie intre calea genitala si cea urinara. Apartine doar barbatilor, femeile nu pot avea boli de prostata. Rolul ei este de a produce o parte din lichidul seminal si de a activa spermatozoizii prin alcalinizarea ejaculatului.
Drept urmare toti barbatii au prostata, de la nastere pana la sfarsitul vietii. Ea este mai mult cunoscuta pentru problemele pe care le creeaza la varsta a 3-a si anume adenomul de prostata si cancerul de prostata.
Revenind la tema noastra, prostatita acuta este o infectie a prostatei si poate reprezenta o problema grava de sanatate.

Variatii: Pentru o clasificare simpla putem spune ca sunt infectii de tract urinar inferior ce implica uretra, prostata, componente ale tractului genital masculin, vezica urinara si infectii urinare inalte ce implica rinichii (pielonefrite).

Cauzele prostatitei acute

Cand vorbim de infectii vorbim de microbi, cel mai frecvent este vorba de microbi din flora digestiva (ex. E. Coli) ce pot coloniza si tractul urinar favorizati fiind de factori generali (constipatie, imunodepresie) sau locali (frig, bai in apa rece etc) sau despre microbi cu transmitere sexuala.

Cai de transmitere: Cum ajung microbii in prostata? Cel mai frecvent pe cale retrograda, adica din mediul exterior patrund pe meatul urinar, urca pe uretra si ajung la prostata. De aici pot progresa mai departe spre vezica – rinichi, sau pe calea genitala spre epididim – testicul. Mai rar are loc insamantarea din mediu intern, adica prin microbi ce intra in sange si se opresc direct in prostata.

Simptome de prostatita acuta

Cum se manifesta? Este mult mai zgomotos si neplacut decat o banala cistita.

Apar fenomene urinare: polachiurie (urinari frecvente de cantitati mici de urina), algurie (durere la urinare: arde, ustura etc), disurie pana la retentie completa de urina (adica urinari dificile cauzate de cresterea in volum a glandei si compresia uretrei, ce poate merge pana la imposibilitatea de a urina), de asemenea apar febra (39-40 grade C), frison, stare generala influentata, dureri musculare etc.

Diagnosticul de prostatita acuta

In general daca simtiti vreunul din simptomele enumerate mai sus este bine sa mergeti la un specialist – adica un urolog – pentru un diagnostic corect.

Consultul clinic al medicului specialist si examenul de urina trebuie asociat si cu o ecografie de tract urinar pentru a exclude sau confirma anumiti factori favorizanti.

Tratamentul pentru prostatita acuta

Tratamentul este unul antibiotic, la care se pot asocia antiinflamatoare si alfa-blocanti (medicamente ce usureaza urinarile, frecvent indicate in caz de adenom de prostata).

Ce este specific este durata lunga de tratament si anume 2-4 saptamani sau chiar 4-6 saptamani in caz de prostatita cronica bacteriana.

De ce dureaza asa mult? Pentru ca prostata este in asa fel organizata incat exista o bariera intre sange si glanda prin care antibioticele trec cu dificultate. Daca nu se respecta tratamentul indicat si durata necesara, atunci sunt riscuri mari de cronicizare si complicatii.

Evolutie, Complicatii

Care sunt complicatiile prostatitei acute? Sunt destul de multe si neplacute, cauzate fie de inflamatia locala ce poate duce la blocarea urinarii sau abces intraprostatic, fie de extinderea infectiei spre tractul urinar superior sau in aparatul genital masculin ducand chiar pana la sepsis (soc infectios al intregului organism).

In concluzie prostatita acuta este o infectie specific masculina, poate aparea la orice varsta, necesita o evaluare corecta facuta de un specialist (urolog) si succesul terapeutic depimde in mare parte de respectarea tratamentului si recomadarilor primite.

Prostatita: cand trebuie mers la medic

Orice simptom care debuteaza brusc precum durerea pelvina, ejacularea dureroasa, durerea sau dificultatile la urinare ar trebui semnalate medicului urolog. Aceasta pentru ca prostatita acuta trebuie tratata urgent, altfel, putand genera probleme grave precum intreruperea urinarii.

Surse: www.nhs.uk, www.niddk.nih.gov

Articol revizuit in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr Botezatu Dragos - medic urolog
Dr. Botezatu Dragos este medic specialist, cu competenta in Urologie si Obstetrica Ginecologie. Dragoș Botezatu a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timișoara și a început activitatea în ambulatorul de specialitate. Fiind medic specialist urolog, Dr. Botezatu se ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?