Tulburarile de personalitate: tipuri si tratament

Tulburarile de personalitate: tipuri si tratament

Descriere generala

Tulburarile de personalitate nu se incadreaza in tiparul clasic de boala. Nu au un debut limitat in timp, o perioada de stare si apoi o vindecare in urma unui tratament. Nefiind boli au fost denumite dezvoltari  dizarmonice ale structurii psihice ale persoanei in cauza.

Aceste structuri particulare au anumite caracteristici :
– sunt schitate si se dezvolta inca din copilarie
– se cristalizeaza la adolescenta
– insotesc persoana de-a lungul intregii sale existente
Aceste tulburari sunt caracterizate printr-un ansamblu de
trasaturi (cognitive , afective si relationale) persistente in timp care determina un comportament, invalidant neasteptat si neadecvat grupului social.

Conform Asociatiei Psihiatrice Americane Tulburarile de personalitate au fost impartite in trei grupe (cluster):

Cluster A -ciudat si excentric
Tulburare de personalitate: paranoida, schizoida, schizotipala

Cluster B -dramatic, emotional si imprevizibil
Tulburare de personalitate: antisociala, borderline, histrionica, narcisica

Cluster C -anxios sau temator
Tulburare de personalitate: evitanta, dependenta, obsesiv-compulsiva

Alte tulburari de personalitate care nu sunt incluse in aceste clustere sunt :

Tulburare de personalitate pasiv – agresiva

Tulburare de personalitae  depresiva

Se considera ca etiologia tulburarilor de personalitate este plurifactoriala , factorii biologici (genetici, leziuni perinatale ) impreuna cu cei de mediu , conducand in final la acea constructie dizarmonica a personalitatii.

Simptome pentru tulburarile de personalitate

Datorita faptului ca ne referim la structura de personalitate, simptomul se transforma in trasatura. Trasaturile de personalitate sunt egosintonice ceea ce inseamna ca aceste persoane nu sunt pe deplin constiente de impactul lor asupra celorlalti.

Principalele trasaturi pentru fiecare tulburare de personalitate:

–  tulburare de personalitate Paranoida -suspiciosi , neincrezatori, ostili, iritabili, gelosi, colectionari de nedreptati sau procesomani.

– tulburare de personalitate Schizoida -izolati, fara vreo manifestare catre ceilalti , contact vizual deficitar, neadecvat de seriosi, procupati de obiecte neinsufletite sau constructe metafizice.

– tulburare de personalitate Schizotipala -multiple ciudatenii ale prezentarii, vorbirii, limbaj si gandire excentrica, magica, uneori chiar iluzii si idei de referinta, lipsa prietenilor.

– tulburare de personalitate Borderline – manipulativi, cu sentimentul de gol launtric, impulsivi, relatii personale instabile si intense cu oscilarea intre idealizare si devalorizare, amenintari sau gesturi suicidare, auto-mutilare.

– tulburare de personalitate Histrionica-dramatici, emotionali, superficiali, seductivi sau provocatori sexual, sugestionabili.

– tulburare de personalitate Narcisica – plini de ei, cu fantezii nelimitate de succes , putere, stralucire sau iubire ideala, lipsiti de empatie, invidiosi, exploatativi in preocuparea de a-si atinge propriile teluri.

– tulburare de personalitate Antisociala -de la 15 ani exista un comportament de ignorare si incalcare a drepturilor altora,  agresivi, iritabili, impulsivi, iresponsabili, fara remuscari, mincinosi, insala si escrocheaza.

– tulburare de personalitate Obsesiv-compulsiva – perfectionisti, ordonati, rigizi, preocupati de ordine si de reguli, lipsiti de spontaneitate, prea seriosi, perseverenti, incapatanati.

– tulburare de personalitate Evitanta -rusinosi, timizi, inhibati in relatiile interpersonale, tematori de critica, dezaprobare si rejectie. Se privesc ca inadecvati, inferiori altora.

– tulburare de personalitate Dependenta -dependenti, au nevoie de sfaturi si reasigurari de la cei din jur, cu dificultati in exprimarea dezacordului de teama sa nu piarda sprijinul, initiaza greu proiecte si lucruri pe care sa le faca singuri

– tulburare de personalitate Pasiv – agresiva -manifesta obstructionism, incapatanare si ineficienta, rezista pasiv in indeplinirea sarcinilor ocupationale de rutina, certareti, se plang ca nu sunt intelesi si apreciati.

– tulburare de personalitate Depresiva – pesimisti, nefericiti, tristi, cu stima de sine scazuta  predispusi spre ingrijorari, vinovatie.

Diagnosticul tulburarilor de personalitate

Pentru ca un diagnostic de tulburare de personalitate sa fie valid este necesara consultarea pacientului de mai multe ori la anumite intervale.

De asemenea datele obtinute urmaresc anumite caracteristici :
–  un patern de traire si comportament diferit de grupul socio-profesional
– dispozitie particulara ca amploare, adecvare, labilitate
– un sistem de gandire particular de a interpreta oamenii si propria viata
– un slab control volitional
– dificultati de integrare familiala si socio-profesional trasaturile se pot observa din copilarie, se cristalizeaza in adolescenta si apoi se manifesta la  adultul tanar pe tot parcursul vietii.

Din cauza trairii egosintonice a acestor trasaturi, cei cu aceste tulburari nu sunt pe deplin constienti de impactul lor asupra celorlalti, de aceea este bine sa obtinem date si de la grupul socio-familial .

Conduita terapeutica (tratament)

In principal  tratamentul tulburarilor de personalitate este psihoterapeutic, terapia psihanalitica fiind de prima indicatie.

Terapia psihofarmacologica se aduce in discutie daca pe fondul tulburarii de personalitate apar decompensari depresive, anxioase sau acuze somatoforme.

Frecvent, cei cu tulburari de personalitate nu solicita tratament decat in momentul cand consecintele sociale, relationale, profesionale ale tulburarii lor de personalitate impun nevoia unei schimbari .

Tulburarile de personalitate: Evolutie, Complicatii

Tulburarile de personalitate se prefigureaza inca din adolescenta , atunci insa poarta denumirea de tulburari de comportament. Insa nu toate tulburarile de comportament devin tulburari de personalitate la varsta adulta.

Tulburarea de personalitate insoteste persoana de-a lungul vietii, dar varsta amprenteaza diferit tipurile de tulburari de personalitate.

Tulburarea borderline si tulburarea antisociala “se maturizeaza “, manifestarile se estompeaza o data cu varsta. Tulburarile narcisica, dependenta si pasiv – agresiva raman constante sau chiar se exacerbeaza cu varsta. Tulburarea schizotipala si  tulburarea obsesionala sunt mai bine tolerate social, ele ramanand neschimbate pe parcursul vietii .

Complicatiile tulburarilor de personalitate.
Suicidul este cea mai de temut complicatie a tulburarilor de personalitate, tulburarea borderline si cea dependenta avand riscul cel mai mare. Totusi actul suicidar din tulburarile de personalitate se deosebeste deseori de  suicidul din celelate conditii patologice prin inautenticitatea intentiei fiind de cele mai multe ori demonstrativ, regizat dar uneori reusind, ducand la asa zisa “moarte prin accident suicidar”.

Alte complicatii pot fi decompensarile depresive, anxioase sau chiar psihotice, fiecare tip de tulburare de personalitate avand predispozitii relativ specifice.

Tulburarile de personalitate: recuperare

Multi pacienti cu tulburari de personalitate se recupereaza in timp. De mare folos sunt suportul psihologic si tratamentele medicamentoase. Insa cel mai important aspect este faptul ca abordarea tulburarilor de personalitate trebuie sa fie personalizata.

Surse: www.nhs.uk, www.nimh.nih.gov

Articol actualizat in 2022.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr Poroineanu Claudia-Raluca - medic psihiatru
Dr Poroineanu Claudia-Raluca este medic specialist psihiatru si psihoterapeut de orientare psihanalitică. - medic specialist psihiatru cu experienţă clinică în Spitalul Clinic “Al.Obregia“ Bucureşti. - psihoterapeut de orientare psihanalitică, Fundaţia Româno-Olandeză de Psihoterapie ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?