Degenerescenta maculara

Descriere

Reprezinta deteriorarea maculei (o zona a retinei la nivelul fundului de ochi, care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa indeplinim activitati ca cititul si sofatul).

Cand macula nu functioneaza corect, vederea centrala poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni.

Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape. Astfel anumite activitati – cititul, introdusul atei in ac pot deveni dificile sau imposibile.

Factori de risc:

– predispozitie familiala

– varsta peste 55 ani

– hipercolesterolemia

– fumatul

– diabetul zaharat

– expunerea la lumina puternica

 

Tipuri de degenerescenta maculara

Imbatranirea normala a retinei : presupune formarea unor mici depozite de „drusen” cauzate de acumularea de material amorf (lipofuscina). Depozitele excesive determina aparitia celor doua forme de degenerescenta maculara.

Forma „uscata” (atrofica)

Majoritatea oamenilor (90% dintre cazuri) prezinta degenerescenta maculara – forma „uscata” . Este produsa de imbatranire si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Forma „umeda” (exsudativa)

Apare in aproximativ 10 % dintre cazuri . Apare atunci cand se formeaza vase de sange anormale sub retina. Din aceste vase se scurge fluid sau sange si consecutiv este afectata vederea centrala. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.

Simptome degenerescenta maculara

-scaderea acuitatii vizulale: modificarea vederii in portiunea centrala a retinei (nu afecteaza vederea periferica – de ex. puteti vedea conturul ceasului dar nu puteti spune cat este ceasul.

Desi nu duce rapid la orbire, devine invalidanta in timp. Impactul initial al degenerescentei maculare asupra vederii poate fi minim si de aceea pacientul neglijeaza vizita la un medic specialist, in fazele timpurii ale bolii.

-cuvintele de pe o pagina apar  voalate

-in centrul campului vizual apare o zona intunecata sau goala

-metamorfopsii =liniile drepte apar distorsionate

Diagnosticare

-testul Amsler- se priveste un careu asemanator cu hartia milimetrica

-examenul fundului de ochi

-angiofluorografie : pentru detectarea vaselor anormale de sange

-OCT tomografie in coerenta optica

 

Tratamentul degenerescentei maculare

-suportiv: consiliere, schimbari ale stilului de viata (renuntarea la fumat, suplimente nutritive pe baza de antioxidanti, acizi grasi nesaturati, luteia, vitamine, zinc, cupru, seleniu.

In forma umeda:

– chirurgie laser si terapie fotodinamica

– injectare intravitreana de inhibitori de factori de crestere vasculoendotelial VEGF

Evolutie si complicatii

Poate evolua spre  scaderea vederii centrale. Aparitia formei „umede” la un ochi creste riscul de aparitie a acestei forme la celalalt ochi.

Complicatii

Ale injectiilor intravitreene:

-endoftalmita 0.1 %
-decolare retiniana
-cataracta

-cresterea tensiunii intraoculare
-hemoragie subconjunctivala
-inflamatie intraoculara

-durere
-scaderea acuitatii vizuale

In cazul PDT terapie fotodinamica

-inflamatie, hipersensibilitate la nivelul locului de injectie
-durere de spate2 %

-tulburari de vedere trecatoare
-scaderea acuitatii vizuale severe 4 %

Contraindicatii – insuficienta hepatica
– porfirie
– alergie la componente

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Ramona Serban
Dna. Doctor Ramona Serban este medic primar oftalmolog cu o vasta experienta consultatii oftalmologice generale, tratamente cu laser ale polului posterior: Laser Argon si interventii chirurgicale vitreoretiniene.   WEST EYE HOSPITAL Luni - Vineri: 08:00 - 20:00 Sambata: 08:00 - 15:00 Adresa: Calea ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”