Astigmatismul: simptome si tratament

Astigmatismul este un viciu de refractie in care puterea refractiva a corneei  nu e aceeasi pe toate meridianele (cornea are o raza de curbura pe un ax, iar pe meridianul perpendicular are o raza de curbura diferita).

Tipuri 

In cazul astigmatismului regulat, meridianele principale sunt perpendiculare. Intalnim in practica oftalmologica si astigmatisme neregulate (ex: Keratoconusul) care are o abordare terapeutica complexa.

Astigmatismul: simptome

Pacientul cu astigmatism nu vede clar nici la distanta nici la aproape.

Diagnostic de astigmatism

Diagnosticarea se face de catre oftalmolog cu ajutorul aparatului autokeratorefractometru, topograf cornean care ajuta in diagnosticare.

Astigmatismul: tratament

Tratamentul astigmatismului se face diferit in functie de varsta pacientului.

Copiii accepta in general corectia totala a astigmatismului (dupa cicloplegie), dar in cazul adultilor se prefera in multe cazuri o subcorectie a dioptriei Dcyl.

Tinerii pana in 18 ani pacientul poarta corectia optica (ochelari cu lentile cilindrice sau sferocilindrice sau lentile de contact torice).

Daca viciu de refractie este stabil un an si pacientul are peste 18 ani poate apela, daca topografic corneea permite, si la chirurgia refractiva.

Dupa varsta de 40-45 ani, tratamentul se personalizeaza de la caz la caz, in functie de valoarea astigmatismului si de starea cristalinului.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Mihaela Simion
Dna. Doctor Mihaela Simion este medic primar oftalomlog la West Eye Hospital cu experienta in chirurgia refractiva si chirurgia keratoconusului. Este membra  in cadrul mai multor asociatii profesionale (Societatea Romana de Oftalmologie, Societatea Romana de Glaucom, Societatea Europeana de Cataracta ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?