Migrena: simptome, tratament

Migrena: simptome, tratament

Descriere generala

Migrena este o suferinta cronica, caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente.

Unele persoane au 1-2 episoade de durere de cap pe an, in timp ce alte persone afectate au dureri de cap de mai multe ori pe luna, poate chiar zilnic.

Acestea sunt asociate de regula cu alte simptome (greata, varsaturi,sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitate fizica sau determina evitarea activitatii fizice.

Este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. Debutul este frecvent in adolescenta sau in copilarie, intalnita cu prevalenta maxima  la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa 55 de ani frecventa atacurilor scade, in special la femei.

Durerea de cap care incepe in copilarie este frecvent migrena.
Cea mai frecventa forma este migrena comuna (fara aura). Trei sferturi dintre cei afectati au acest tip de migrena. Doar 10 % dintre persoanele afectate au migrena cu aura si 20% au ambele tipuri. Mai rar apare doar aura fara durere de cap, in special la persoanele in varsta.

Aura reprezinta simtome neurologice care apar cu 10-60 de minute anterior durerii de cap, frecvent exprimate prin fenomene vizuale care apar la ambii ochi – pete negre, gri, tremorul imaginii, flashuri, lini colorate, sau prin fenomene senzitive – ace, intepaturi, amorteli care apar prima data la degete si apoi de intind la tot bratul si la fata.
migrena hemiplegica familiala si migrena hemiplegica sporadica. La persoanele afectate de acest tip de migrena aura este reprezentata  prin deficit motor la nivelul unui hemicorp (slabiciune musculara la nivelul unei jumatati, stanga sau dreapta a corpului). Daca o ruda apropiata are aceeasi suferinta este vorba despre forma familiala.
migrena bazilara unde durerea de cap este insotita de tulburari de vorbire, vertij, zgomote in urechi, vedere dubla, tulburari de constienta.
migrena retiniana: simptome vizuale care apar la un singur ochi (simptomele aurei apar la ambii ochi), in absenta unei afectiuni oculare. –sindroame periodice ale copilului care sunt frecvent asociate cu dezvoltarea migrenei la adolescenti si adulti tineri, care includ varsaturile ciclice (perioade ocazionale, intense de varsaturi), migrena abdominala (dureri abdominale recurente insotite de obicei de greata) si vertij paroxistic benign al copilului ( episoade recurente de vertij).

Migrena: simptome

Simptomele sunt prezente in timpul atacului care are 4 stadii (nu obligatorii). Intre atacuri majoritatea persoanelor afectate nu au nici un fel de simptomatologie.

Faza premonitorie este prima care apare. Doar jumatate dintre cei care sufera de migrena constientizeaza aceasta faza. Se manifesta prin nervozitate, iritabilitate, oboseala, depresie sau euforie cu durata variabila, de la 1 ora pana la 1-2 zile anterior aparitiei durerii de cap. Unele persoane sunt neobisnuit de active in acesta perioada, au anumite pofte alimentare sau ”stiu” ca urmeaza un atac de migrena.

Aura – la persoanele care au acest tip de migrena este intotdeauna urmatoarea faza. Poate sa nu apara la fiecare atac. Dureaza de regula 10-30 minute (sub 60 de minute), cu aparitie graduala. Cel mai frecvent afecteaza vederea (la ambii ochi): pete negre, puncte luminoase, flashuri sau linii colorate in zig-zag. Pot fi si simptome senzitive: ace, intepaturi, amorteli care apar de obicei la degete si se intind apoi pe tot bratul si pe fata  de aceeasi parte. Alte simptome ale aurei pot fi: tulburari de vorbire sau de limbaj, vertij sau cel mai rar probleme motorii. Simptomele motorii inseamna slabiciune la nivelul unei parti a corpului (migrena hemiplegica) si acestea dureaza mai mult de 1 ora. Rar apare aura fara durere de cap.

Durerea de cap este cea de-a treia faza si cea mai deranjanta la majoritatea persoanelor, cu o durata intre 4 si 72 de ore. Clasic este unilaterala, pulsatila,  moderat-severa, creste progresiv ca intensitate si este agravata de activitatea fizica. Poate fi si bilaterala, cel mai frecvent in tample sau in frunte. Durerea este frecvent acompaniata de greata, varsaturi,  sensibilitate la lumina, zgomot sau la anumite mirosuri, oboseala sau iritabilitate. In migrena bazilara frecvent apar vertij, ameteala sau confuzie. Alte simptome pot fi vedere incetosata, congestie nazala, diaree, urinari frecvente, paloare sau transpiratii. Majoritatea persoanelor prefera sa stea intr-o camera unde este liniste si intuneric.

Faza de rezolutie incepe cand durerea de cap cedeaza. Efectele migrenei pot persista cateva zile dupa ce durerea de cap a incetat. Oboseala, iritabilitate, probleme de concentrare, depresie sau euforie pot sa apara.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Diagnosticul de migrena este un diagnostic clinic, bazat pe descrierea simptomelor. Imagistica cerebrala (CT, RMN) este frecvent recomandata pentru excluderea altor cauze de durere de cap. Obligatorii la un pacient ce sufera de migrena sunt examinarea neurologica, examenul fund de ochi, masurarea tensiunii arteriale, pentru excluderea altor cauze ce ar putea determina dureri de cap.

Migrena: diagnostic

Diagnosticul de migrena fara aura, conform Societatii Internationale de Cefalee, poate fi facut urmarind urmatoarele criterii:

A. Cel putin 5 atacuri care indeplinesc criteriile B-D

B. Durere de cap care dureaza 4-72 de ore (netratata sau cu tratament ineficient)

C. Durerea de cap are cel putin 2 din urmatoarele caracteristici:
– Unilaterala
-Pulsatila
-Intensitate moderata-severa
-Agravata sau care determina evitarea activitatii fizice

D. In timpul durerii de cap apare cel putin un simptom dintre:
– greata sau varsaturi
– fotofobie sau fonofobie

E. nu este atribuita altei boli (un diagnostic de migrena trebuie sa includa o examinare neurologica pentru excluderea altor boli)

Migrena: tratament

Tratamentul implica evitarea factorilor trigger, tratamentul atacului migrenos si profilaxia.
Medicatia folosita pentru un atac de migrena se numeste tratament acut iar acesta este intotdeauna recomandat, si trebuie administrat la primele semne de atac migrenos datorita caracterului sever al durerilor de cap. Medicamentele potrivite pot fi foarte eficiente, dar trebuie luate in mod corect si sa nu fie folosite in mod abuziv.

Acestea sunt analgezicele care pot fi cumparate fara prescriptie medicala: acid acetil salicilic, ibuprofen si paracetamol. Dintre acestea paracetamolul este cel mai putin eficient. In toate cazurile preparatele solubile si efervescente  actioneaza mai repede si mai bine.

Combinatia fixa de acid acetil salicilic paracetamol si cafeina este mai eficienta in tratamentul atacului decat fiecare compus singur sau in combinatie dar fara cafeina. Pentru a preveni aparitia cefaleei prin exces medicamentos folosirea analgezicelor trebuie restrictionata la 15 zile/luna iar cea a analgezicelor combinate la 10 zile/luna.Pot fi administrate si medicamente antiemetice celor care in timpul atacului prezinta greata sau varsaturi, dar si pentru ca imbunatatesc absorbita analgezicelor.

Medicamentele pot fi administrate sub forma de supozitoare celor care varsa in timpul atacului migrenos. Daca nici unul dintre aceste medicamente nu este eficient atunci trebuie sa consultati medicul. Medicul poate prescrie un tratament acut specific antimigrenos , care actioneaza in  mod diferit, nu prin influentarea durerii, dar prin reversibilitatea fenomenelor care au loc la nivel cerebral in timpul unui atac migrenos. Aceste medicamente includ ergotamina si un grup de medicamente mai noi numite triptani. Utilizarea triptanilor trebuie restrictionata la maximum 9 zile/luna din cauza riscului de cronicizare si a inducerii cefaleei prin exces medicamentos.

Este bine ca persoanele afectate sa aiba intotdeauna la indemana cel putin o doza din medicamentul recomandat de catre medic sau farmacist. Acesta trebuie administrat la primele semne care indica ca urmeaza un atac de migrena, cu exceptia triptanilor care trebuiesc luati numai la debutul durerii de cap. Medicatia luata precoce este mai probabil sa fie eficienta. In timpul unui atac migrenos stomacul este mai putin activ, astfel incat tabletele luate pe gura nu sunt bine absorbite in sange. Daca puteti mancati sau beti ceva dulce.

Evolutie

Evolutia pe termen lung a persoanelor cu migrena este variabila. Majoritatea au perioade cu dureri mai frecvente si perioade cu dureri mai rare. Oricum, la majoritatea persoanelor care sufera de migrena, in timp, atacurile devin din ce in ce mai rare (de obicei dupa 40-50 de ani).

Aceasta suferinta este de regula benigna si nu este asociata cu cresterea riscului de deces.Sunt 4 moduri in care boala poate evolua:
– disparitia completa a simptomelor,
– simptomele pot continua, dar atacurile devin din ce in ce mai rare,
–  simptomele pot evolua cu aceeasi frecventa si intensitate,
– atacurile devin mai severe si mai frecvente.

Migrena cu aura este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemcl. Persoanelor care au acest tip de migrena li se recomanda incetarea fumatului, iar femeile trebuie sa evite contraceptia hormonala combinata. Migrena fara aura nu creste acest risc. Medicatia de preventie la persoanele care sufera de migrena cu aura poate scadea riscul de accident vascular cerebral.

Complicatii, Profilaxie

Migrena cu aura este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral ischemcl. Persoanelor care au acest tip de migrena li se recomanda incetarea fumatului, iar femeile trebuie sa evite contraceptia hormonala combinata. Migrena fara aura nu creste acest risc. Medicatia de preventie la persoanele care sufera de migrena cu aura poate scadea riscul de accident vascular cerebral.

Migrena cronica este cea mai frecventa complicatie. Reprezinta durere de cap cu caracter migrenos care apare peste 15 zile/luna, timp de 3 luni consecutiv,  in absenta excesului medicamentos. Majoritatea acestor persoane au initial migrena fara aura care lent si gradual  creste ca frecventa si durata, de regula cu scaderea intensitatii durerilor de cap, si  cu pierderea caracterului episodic.
Statusul migrenos: un atac sever de migrena care dureaza peste 72 de ore, si care este doar pentru scurte perioade de timp ameliorat de medicatie. Factorii trigger pot fi: febra, abuz medicamentos, traumatism cranio-cerebral, anomalii intracraniene, anxietate/depresie, menstruatia.

Aura persistenta fara migrena: simptomele aurei care persista peste 1 saptamana, fara modificari imagistice cerebrale. Frecvent sunt bilaterale si pot dura chiar ani sau luni.
Infarct migrenos:  unul sau mai multe simptome ale aurei asociate cu leziuni ischemice cerebrale corespunzatoare.
Criza de epilepsie determinate de migrena (migralepsie): Criza de epilepsie care apare in interval de o ora dupa aura. In primul rand aceasta implica, pe cat posibil, identificarea si evitarea factorilor trigger.
Tratamentul profilactic:
Daca atacurile de migrena sunt frecvente sau severe si nu sunt bine controlate cu tratamentul acut, medicatia profilactica este o optiune. Spre deosebire de tratamentul atacului aceste medicamente se administreaza zilnic deoarece modul lor de actiune este diferit – prin prevenirea fenomenelor care determina atacul migrenos.
Doctorul stabileste medicamentul potrivit fiecarui pacient, in functie si de eventualele probleme de sanatate asociate. Majoritate acestor medicamente au fost folosite initial pentru alte boli, asa ca frecvent se prescrie un tratament antihipertensiv, antiepileptic sau antidepresiv.

Aceste medicamente s-a demonstrat prin studii ca sunt eficiente si asupra migrenei.
Medicatia profilactica este considerata eficienta atunci cand frecventa, intensitatea si durata atacurilor scade cu 50% pe luna, pe o durata de 3 luni. Medicatia profilactica se administreaza pe o perioada minima de 6 luni.
Se poate administra tratament profilactic pe termen scurt (cateva zile pe luna) in cazul migrenei menstruale (migrena care apare in legatura mestruatiei sau cu ovulatia) si a migrenei de week-end (migrena care apare in week-end).
Pentru evaluarea raspunsului la tratament este extrem de util un  jurnal al migrenei.

Terapii alternative:
acupunctura si-a dovedit eficienta in preventia migrenei.
fizioterapia, masajul, relaxarea, aromaterapia, chiropractia, biofeedbackul, yoga pot si ele sa ajute in preventia migrenelor.

Recomandari Medicale

Pentru diagnosticare, tratamentul si urmarirea evolutiei bolii este recomandat ca pacientii sa consulte un medic neurolog.

Medicamentele recomandate in mod uzual , in timpul unui atac de migrena, sunt antiinflamatoarele sau combinatiile acestora. Ibuprofen, naproxen, acid acetilsalicilic sau combinatia aspirina-paracetamol-cafeina exclusiv la recomandarea medicului.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Toboc Patricia-Daniela - medic neurolog
Dr. Toboc Patricia-Daniela este medic specialist neurolog, cu competenta Ecografie 4d si Electromiografie (EMG). In prezent lucreaza in reteaua clinicilor Medlife. Pentru consultatii verificati programul aici: https://www.medlife.ro/medic-toboc-patricia-daniela-ecografie-4d-expert-neurologie
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”