Dismenoreea sau durerea menstruala: tratament

Dismenoreea sau durerea menstruala: tratament

Descriere generala

Dismenoreea este termenul medical folosit pentru durerile/crampele dureroase care apar inainte sau in timpul menstruatiei.

Cauze si factori de risc in dismenoree

La unele femei, durerile sunt usoare, pe cand la altele au o forma severa, impiedicand chiar desfasurarea activitatilor zilnice. Este o problema ginecologica intalnita la mai mult de 50% dintre femeile aflate la varsta reproductiva. Dismenoreea primara se manifesta, de regula, la femeile tinere, iar dismenoreea secundara apare la varsta maturitatii.

Daca dismenoreea primara corespunde unor perturbari ale ciclului ovulator, fara a afecta organele genitale, dismenoreea secundara este cauzata de o afectiune a organelor reproductive: endometrioza, fibrom uterin, polipi uterini, chisturi ovariene etc.

Factori de risc
Cum este o problema ginecologica foarte des intalnita in randul femeilor, de orice varsta, factorii de risc sunt foarte diferiti:
• Menoragie (flux menstrual abundent)
• Debutul timpuriu al pubertatii (sub 11 ani)
• Depresie sau anxietatea
• Lipsa sarcinilor
• Fumatul

Dismenoreea: simptome

Semnele dismenoreei primare apar de regula in primul an de la debutul menstruatiei. Durerile pot continua pana la prima sarcina cand, foarte posibil, pot disparea complet.

Principalul semn al acestei afectiuni este durerea pelvina, ce poate fi violenta sau difuza, localizata in zona suprapubiana si care iradiaza spre spate sau coapsa. De asemenea, aceste dureri pot fi insotite de greata, varsaturi, diaree si, uneori, stari de lesin, dureri de cap, transpiratii abundente.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Dismenoreea secundara poate avea printre cauze, asa cum am aratat mai sus, prezenta endometriozei, a unui fibrom sau a polipilor uterini. Pentru a gasi cauza acestor dureri, medicul poate cere efectuarea urmatoarelor teste:

Ecografie, tomografie computerizata sau RMN
Laparoscopia – Este o procedură chirurgicală minim invazivă ce foloseşte un dispozitiv, numit laparoscop, cu ajutorul caruia este vizualizata cavitatea abdominala.
Histeroscopia – Aceasta implică vizualizarea cavitatii uterine prin endoscopie. Cu ajutorul acestei proceduri pot fi depistate existenta polipilor, a fibroamelor si a chisturilor, prezenţa adeziunilor peretiilor uterini, eventualele anomalii anatomice ale uterului si ale colului uterin.

Dismenoreea: diagnostic

Chiar daca durerile/crampele cedeaza la tratamentul cu antiinflamatoare, recomand vizita la medicul ginecolog pentru un consult de specialitate. Acesta va cuprinde, pe langa investigarea antecedentelor medicale, si o examinare pelvica.

Dismenoreea: diagnostic

Disconfortul evident creat de prezenta dismenoreei poate fi redus prin administrarea de medicamente antiinflamatorii (diclofenac, ibuprofen). Miscarea usoara ajuta, de asemenea, la reducerea efectelor dismenoreei.

In cazul dismenoreei secundare trebuie tratata, in primul rand, cauza. Fie ca este vorba despre indepartarea chirurgicala a fibromului, a polipilor ori despre interventia laparoscopica asupra endometriozei. In cazurile severe de dismenoree secundara, medicul poate recomanda tratamentul cu medicamente contraceptive.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Este important ca pacienta sa se prezinte la medic imediat ce are crampe severe sau neobisnuite in uter, convulsii, semne ale unei infectii (febra si/sau frisoane), crampe puternice si sangerari menstruale abundente, sangerari in afara perioadei menstruale. Cu cat pacienta capata mai repede un diagnostic, tratamentul primit isi va face efectul mai usor, iar primele semne de ameliorare se vor resimti mai repede.

Recomandari medicale
Odihna si cateva schimbari in stilul de viata pot imbunatati starea generala de sanatate (o dieta bogata in legume, fructe si peste, dar si exercitiile fizice moderate ca intensitate, de 2-3 ori pe saptamana), care ar putea reduce intensitatea crampelor. Se recomanda, de asemenea, renuntarea la fumat, precum si consumul moderat de cofeina si alcool.

FOTO: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă