Sinuzita acuta si sinuzita cronica

Sinuzita acuta si sinuzita cronica

Descriere generala sinuzita

Sinuzita inseamna inflamarea mucoasei sinusurilor paranazale si aparitia unei secretii purulente in interiorul sinusurilor. Sinusurile paranazale sunt cavitati osoase pline cu aer; peretii ososi fiind captusiti de o mucoasa care se poate inflama in anumite conditii patogenice.

Exista 8 sinusuri- 2 sinusuri maxilare, 2 etmoidale, 2 frontale si 2 sfenoidale.

Sinuzita acuta = inflamarea mucoasei  sinusale  cu aparitia unei secretii purulente cu durata pina la 3 saptamini
Sinuzita subacuta = durata infectiei intre 3 saptamani si 3 luni
Sinuzita cronica =  mentinerea inflamatiei mucoasei sinusale si a unei secretii muco-purulente mai mult de  3 luni.

Sinuzita poate sa afecteze doar un sinus ( cum ar fi sinuzita maxilara) – este cea mai frecventa forma sau poate sa afecteze toate sinusurile = pansinuzita..

O alta clasificare a sinuzitei ar mai fi:

– bacteriana,
– virala,
– fungica,
– alergica

Cauzele sinuzitei

Cea mai frecventa cauza este deviatia de sept nazal.

Alte cauze ar mai fi: rinita acuta purulenta (inflamarea si infectia mucoasei intranazale), rinita cronica hipertrofica, polipoza nazala.

Factori de risc: mediul toxic (pulberi, noxe), factori alergeni, frigul, aerul conditionat.

Cai de transmitere: pe cale aeriana (prin tuse, stranut)

Simptome de sinuzita

Sinuzita acuta: rinoree purulenta ( secretie purulenta la nivelul foselor nazale), obstructie nazala, durere intensa la nivelul ariilor de proiectie a sinusurilor la nivelul fetei,  febra, mici singerari nazale, hiposmie pina la anosmie ( scaderea mirosului )

Sinuzita cronica: secretie mucopurulenta intranazala cu durata mai mare de 3 luni, durere de intensitate mica, continua, senzatie de tensiune la nivelul ariilor de proiectie a sinusurilor, obstructie nazala, hipoosmie, expectoratie matinala, tuse

Investigatii radioimagistice si de laborator

– radiografie anterioara si posterioara de sinusuri
– computer tomograf la nivelul sinusurilor anterioare si posterioare
– endoscopie nazala
– analize de laborator: hemoleucograma, VSH, CRP, FIBRINOGEN

Diagnosticul de sinuzita

anamneza: durere la nivelul ariilor de proiectie a sinusurilor, secretie mucopurulenta sau purulenta la nivelul foselor nazale, obstructie nazala.

examenul clinic ORL: hipertrofia cornetelor nazale inferioare, acoperite de secretii purulente si cruste sanghinolente,  deviatie sept nazal, cornete nazale hipertrofiate

examen endoscopic:  hipertrofia cornetelor nazale inferioare, acoperite de secretii purulente si cruste sanghinolente,  deviatie sept nazal, secretii purulente la nivelul meatului superior si mediu, cornete nazale hipertrofiate

examen imagistic (radiologic si computer tomografic): secretii la nivelul sinusurilor, mucoasa sinusala inflamata, obstructia meaturilor.

Tratamentul pentru sinuzita

medicamentos: antibiotic per os sau intravenos ( in cazurile grave) cel putin 10 zile, antiinflamatorii, mucolititice si secretolitice, antihistaminice

local: – toaleta foselor nazale, mese DNF, administrare de spray vasoconstrictor

-punctie sinusala prin meatul inferior sau mediu cu drenarea secretiilor purulente din sinusul maxilar

chirurgical: drenarea secretilor purulente din sinusuri, corectarea obstructiei nazale (deviatia sept nazal, hipertrofia cornetelor nazale inferioare)

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Netrata sinuzita acuta poate evolua spre sinuzita subacuta si cronica.

Complicatii:  faringoamigdalite acute recidivante, laringite acute recidivante, traheobronsita prin drenarea secretiilor purulente in spatele nasului; puroiul din sinus poate distruge peretii sinusali patrunzind in vecinatate ajungindu-se astfel la abces orbito-ocular, abces cerebral, pareze ale nervilor cranieni ce inerveaza fata.

Profilaxie: Curatarea permanenta a nasului si rezolvarea din timp a obstructiei nazale (deviatia septului nazal, hipertrofia cornetelor nazale inferioare)

Recomandari Medicale

Curatarea nasului zilnic cu spray cu apa de mare; in cazul unei deviatii de sept nazal sau a unei hipertrofii de cornet nazal inferior- corectarea chirurgicala.

Pacientul trebuie sa se adreseze medicului ORL

Spray cu apa de mare si spray vasoconstrictor pentru nas.

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Tags:
Dr. Apostol Ana Maria
Medic Primar ORL, specialitate ORL si ORL pediatrie Competente si specializari: chirurgie endoscopica, audiologie, chirurgie orl pediatrica Experienta profesionala Hyperclinica Medlife Grivita, 2012- prezent consultatii ambulator: diagnostic si tratament medical pentru patologii ORL diferite rezolvarea ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?