Vrei o piele fara riduri? Treci pe la dentist!

Recent, am aflat cu stupoare ca o amica, cu varsta in jur de 20 de ani, si-a extras de buna voie o masea sanatoasa, pentru a forta astfel aparitia unei gropite in obraz.
  • Publicat:
Vrei o piele fara riduri? Treci pe la dentist!
Vrei o piele fara riduri? Treci pe la dentist!

Cu dantura nu e de joaca. Stim ce se intampla atunci cand o carie este lasata ani in sir netratata. Pierderea dintilor este insa doar primul neajuns al neglijarii vizitei la specialist. Vine puternic din urma amenintarea ridurilor. Sa vedem cum poate fi influentata fizionomia de modificarile arcadelor dentare!

Recent, am aflat cu stupoare ca o amica, cu varsta in jur de 20 de ani, si-a extras de buna voie o masea sanatoasa, pentru a forta astfel aparitia unei gropite in obraz. Pana in acel moment, auzisem de acest mit, insa nu imi imaginasem niciodata ca pot exista astfel de fete sau femei, gata sa sacrifice o masea sanatoasa pentru o „gropita”, dar mai ales astfel de dentisti, gata sa le satisfaca aceasta dorinta!

Dar iata ca ei exista! Operatiunea s-a desfasurat acum 2 ani, intr-un cabinet de cartier din Bucuresti. Trebuie insa, sa recunosc, ca medicul a facut o concesie, extragandu-i un singur molar intrucat pacienta marturisea ca initial isi dorea extractia a doua masele de pe arcada inferioara, respectiv, doua gropite, atat in stanga, cat si in dreapta!

Pentru ca, dupa 2 ani, gropita era destul de vizibila, amica era acum intr-o mare dilema, caci urma pasul doi: extractia molarului de pe arcada stanga. Nu stiu cum s-a terminat povestea… pana acum am facut o mare paranteza. Ceea ce vreau sa spun este ca dantura are un impact urias asupra fizionomiei si tin sa adaug ca nu toate gropitele cauzate de edentatie sunt dragalase.

Ba din contra, dupa o anumita varsta, mai ales la persoanele care au din nastere o fizionomie mai dura, aceste mici „atractii de beauty” aduc un dezavantaj imens, gropitele transformandu-se in pliu cutanat si apoi in riduri.

Un necaz nu vine niciodata singur

Studiile arata ca in 60% dintre edentatiile persoanelor tinere, cu varstele intre 20 si 40, dentistii constata lipsa primului premolar situat pe maxilarul superior, care antreneaza, in absenta tratamentului si pierderea premolarului si a molarilor urmatori.

Din pacate, atat lipsa dintilor, cat si pozitionarea defectuoasa, determina chiar devreme, dupa 25 de ani, formarea de riduri adanci nazolabiale si a santurilor mentoniere accentuate, cele din zona gurii. Desi tratamentele de ortodontie, combinate cu cele protetice sunt costisitoare, necesita timp si disconfort, ce apare mai ales la masticatie, efortul merita, ajutand atat fizionomia, cat si digestia.

In prezent, in multe dintre cabinetele dentare se practica proceduri de reconstructie totala a cavitatii bucale, ce depasesc asteptarile de moft cosmetic sau estetic si presupun tratamentul problemelor functionale legate de muscatura, muschi, dinti si structura osoasa.

In plus, reconstructia totala a cavitatii bucale poate implica tratamente de restaurare avansate, adresate, pe lângă corectarea fizionomiei, si tocirii severe a dintilor, bruxismului, asa-numitul “scrasnit” constient sau inconstient, durerii in articulatia temporo-mandibular, migrenelor si altor probleme care au ca punct de plecare dantura. Reconstructia totala a cavitatii orale poate implica adeseori mai multi medici dentisti care se concentreaza pe zonele specifice de expertiza pentru a obtine cel mai bun rezultat.

In plus, discutiile cu medicii dentisti trebuie sa vizeze si prevenirea viitoarelor probleme, cu atat mai mult cu cat edentatia, mai ales la vârste mici, are punct de plecare un dezechilibru in stilul de viata, igiena deficitara, consumul excesiv de dulciuri sau al altor alimente ce genereaza procese cariogene sau un pH dezechilibrat, ori o boala parodontala, mostenita genetic. Toate aceste aspecte pot fi corectate si intelese cu ajutorul medicului dentist.

Fuga la ORL

Si pentru ca aminteam mai inainte un capitol extrem de important,  preventia, iata un exemplu elocvent prin care neglijarea unor probleme din sfera nas-gat-gura poate influenta fizionomia. Medicii ORL si dentistii specializati in pedodontie si ortodontie atrag de multe ori atentia parintilor micutilor care prezinta vegetatii adenoide masive, ca persistenta acestora isi pune amprenta si asupra fizionomiei ulterioare, nu numai asupra starii de sanatate prin instalarea unor raceli repetate si severe. Dificultatile din sfera respiratorie si deci necesitatea de a inspira mai mult aer creeaza in timp la unii dintre acesti copii, asa numitul profil de pasare, adica proeminenta nasului si a maxilarului superior.

Aceasta situatie genereaza nesuprapunerea arcadelor, deci o muscatura incorecta. In plus, sforaitul din timpul noptii si mentinerea gurii deschise in somn determina uscarea gingiilor si a mucoasei, fenomen ce favorizeaza procesele de formare a cariilor inca de la vârste tinere. In combinatie cu muscatura incorecta, la acesti viitori adulti, apar multe circumstante nefavorabile care pot pune in pericol sanatatea danturii. Astfel, in toate aceste cazuri, rezolvarea problemelor din sfera ORL, precum eliminarea polipilor, combaterea sforaitului, dar si purtarea unor gutiere temporare impotriva bruxismului se traduc in sanatate si frumusete pe termen lung.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Dormi bine, esti mai frumoasa!
Dormi bine, esti mai frumoasa!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân